Joi, 30 ianuarie 2014

Atena in centrul atentiei; negocierile bancilor asupra rostogolirii datoriei sunt in plina desfasurare

Euro si petrolul in scadere focalizeaza atentia pe dolar

Doua voturi se deruleaza saptamana aceasta la Atena in privinta unui plan care aduce taieri de cheltuieli si vanzari de active de 78 de mld. de Euro, preconditie pentru eliberarea transei care ar evita intrarea tarii in default. Unii dintre politicienii care sustin guvernarea ar putea sa nu se pronunte totusi in favoarea ansamblului legislativ, trimitand fiori de ingrijorare in piete – Euro a coborat in fata dolarului american pana aproape de minimele lunii in timp ce fata de francul elvetian a atins la un nou minim record, cu putin deasupra lui 1.18. Bancile italiene au intrat in vizor vineri, dupa informatii circuland in piata in legatura cu riscul ca unele dintre ele sa nu treaca testele de stress in varianta noua, mai severa. Factorii de risc tot mai bine individualizati au condus luni la o pozitionare favorabila dolarului american. Putem presupune ca la un moment dat tema deficitului bugetar si a datoriei publice a SUA va da frisoane care se vor reflecta in evolutia dolarului; deocamdata insa imaginea in zona Euro pare inca si mai neatractiva.

Mecanismul de iesire din zona Euro devine necesar – afirma Soros

Celebrul speculator George Soros s-a pronuntat ferm pentru instituirea unui mecanism de iesire din zona Euro: in conditiile actuale un asemenea rezultat este”probabil inevitabil”. Pietele nu sunt insa pregatite pentru un asemenea scenariu, in ciuda punerii lui pe tapet inca de anul trecut, iar efectele ar putea fi dramatice pentru un sistem financiar inca neprimenit dupa criza financiara din 2008.

O prima varianta de lucru a unui acord cu bancile franceze privind rostogolirea datoriei Greciei a fost realizata, conform ministrului Christine Lagarde. Negocierile sunt in desfasurare, fiind avansate procente intre 50 si 70% pentru volumul titlurilor ce ar fi rostogolite. Reperele agreate ar putea imprima o linie centrala pe care sa o respecte in linii mari si ceilalti investitori privati, desi discutiile ar urma sa fie aprige. Cu siguranta Euro mai are de trecut bariere importante, si in spatele Greciei se profileaza deja nume precum Italia cu sectorul sau bancar sau Spania – cu finantele regionale secatuite. Balonul de oxigen pe care l-ar aduce trecerea legilor de austeritate in legislativ devine esential pentru stabilizarea Euro.

Sursa: XTB

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu