Joi, 06 martie 2014

Atena ramane o bomba cu efect intarziat

Cand a omis sa ataseze ieri atributul “substantial” referintei la riscurile economice, presedintele Draghi a consolidat perceptia potrivit careia o noua taiere a dobanzii cheie in zona euro nu este iminenta. In debutul 2012, conditiile economice in zona euro s-au stabilizat, pe 29 februarie banca centrala va oferi din nou lichiditate cu scadenta la 3 ani, si sa ne amintim, de asemenea, ca Banca Centrala Europeana nu e chiar cea mai pro-activa banca centrala din lume cand vine vorba de palierul conventional de politica monetara.

Intr-o zi care parea sa fie favorabila expunerilor long pe active de risc, insa, elementul de incertitudine a venit tot in legatura cu Grecia. Autoritatile din zona euro mentin presiunile asupra Atenei, indicand ca nu vor debloca cel de-al doilea program de asistenta financiara fara un acord formal nu doar la nivelul coalitiei guvernamentale, ci si la cel al parlamentului elen. Toleranta creditorilor internationali vizavi de Atena a devenit aproape nula, iar temerile sunt justificate odata ce sunt puse in perspectiva alegerilor generale care vor avea loc in Grecia in aprilie.

Raman la parerea ca, si de aceasta data, Atena va primi banii si un default in martie va putea fi prevenit. Dar asta nu inseamna ca riscul unui default suveran mai tarziu in 2012 se reduce considerabil. Spatiul de manevra in negocierile politice tinde accelerat catre zero, implicarea sectorului privat in restructurarea datoriei publice este deja consumata, iar implicarea BCE in aceeasi directie se va consuma curand, la randul sau.

Riscul unui accident in zona euro nu se rezuma la Atena. Amintiti-va ca Franta va avea alegeri prezidentiale in aprilie, iar o debarcare a lui Nicolas Sarkozy (care in acest moment pare extrem de probabila) ar putea genera o dislocare periculoasa a relatiilor dintre Berlin si Paris in chestiunea crizei zonei euro. Potentialul acestei dislocari este inteles la Berlin, altfel nu am asista la fenomenul nu tocmai uzual al implicarii active a cancelarului Angela Merkel in campania electorala a lui Sarkozy (si asta ne face sa ne gandim ca Angela Merkel este un politician mai popular in Franta decat actualul presedinte al tarii).

Pariul lichiditatii oferite de BCE a functionat admirabil in debutul 2012. Dar, in schema mare a lucrurilor, criza zonei euro nu este despre absenta lichiditatii.

Parcurgem acum o fereastra de oportunitate favorabila activelor de risc, dar pentru aceleasi piete martie 2012 nu va fi martie 2009.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu