Miercuri, 15 ianuarie 2014

Atentie, investitori! Am putea asista la evolutii nefavorabile ale burselor din Europa, cu implicatii si in Romania

Riscurile cu privire la sustenbilitatea Zonei Euro s-au amplificat in urma rezultatelor alegerilor derulate in Franta si Grecia la finele saptamanii trecute. Liderul socialist F. Hollande a castigat alegerile in Franta.

Practic, francezii au votat impotriva austeritatii, intr-un moment critic – a doua economie ca dimensiune din Zona Euro se confrunta cu un nivel ridicat al deficitului bugetar structural (aproximativ 7% din PIB in 2011, conform estimarilor econometrice pe care le-am elaborat). De altfel, Franta a pierdut rating-ul AAA la inceputul acestui an.

Cu alte cuvinte, Franta a votat impotriva reformelor structurale, intr-un moment critic pentru economie, dar si pentru Europa.

Pietele de capital vor monitoriza atent relatiile cu Germania (tara adepta a disciplinei macroeconomice, stat care a implementat reformele structurale inainte de criza si care acum culege roadele acestora). Unul din aspectele importante ale acestor relatii se refera la provocarea consolidarii bugetare intr-un context in care potentialul economic la nivel de regiune se situeaza la nivelul minim din ultimele 5 decenii (cel putin). Germania sustine disciplina politicilor macroeconomice si reforme structurale, in timp ce in Franta se va acorda prioritate statului social.

Este posibil sa asistam la o flexibilizare a Compactului Fiscal, instrument adoptat la inceputul anului. De altfel, declaratiile recente ale Presedintelui Bancii Centrale Europene (M. Draghi), dar si ale Comisarului O. Rehn au oferit indicii in acest sens. Nu este exclus sa asistam la adoptarea unui Pact de Crestere.

Totodata, in Grecia au avut loc alegeri parlamentare. In tara care a devenit soc asimetric permanent in Zona Euro situatia este si mai critica. In urma alegerilor, partidele Noua Democratie si PASOK (care sunt adepte ale masurilor de austeritate impuse de TROIKA (FMI, BCE, UE)) au obtinut doar 149 de locuri in Parlamentul elen (de 300 de locuri).

Negocierile derulate de liderul Noua Democratie pentru formarea unui guvern au esuat, aceasta sarcina revenind acum liderului SYRIZA (care a obtinut pozitia 2 la alegeri, 52 de locuri in Parlament).

Intr-un astfel de context se pune problema respectarii programelor de consolidare / austeritate semnate cu institutiile financiare internationale. Concret, pe termen scurt se pune problema in ce masura Grecia va primi transa de 31 mld. euro, necesara pentru plata dobanzilor si a datoriei publice care ajunge la scadenta. Doar ca aceasta transa va fi conditionata de continuarea reformelor, care pare putin probabila dupa rezultatul alegerilor (partidele care sustineau reformele au pierdut majoritatea).

In acest context, a reaparut in prim plan problema default-ului, la putin timp dupa cea mai importanta restructurare a datoriei publice din istorie. Concomitent, a crescut probabilitatea ca Grecia sa paraseasca Zona Euro (aceasta este estimata in acest moment la 75% de catre Citigroup).

Situatia se mentine critica si in Spania, Portugalia, Irlanda si Italia.

Concluzionand, as dori sa atrag atentia investitorilor pe piata de capital cu privire la aceste riscuri din plan macro-politic european. Practic, in Uniunea Monetara Europeana asistam la un moment al adevarului. Majoritatea tarilor din Zona Euro au intarziat reformele structurale necesare de-a lungul deceniilor. Great Recession a scos in evidenta vulnerabilitatile acestor economii, dar si ale Uniunii Monetare per ansamblu (constructia imperfecta). Intr-un astfel de context, pietele financiare ar putea sa continue atacurile speculative, la adresa tarilor in care ajustarea macroeconomica pare imposibila si per ansamvblu, la adresa sustenabilitatii Zonei Euro.

Cu alte cuvinte, atrag atentia asupra faptului ca am putea asista la evolutii nefavorabile ale pietelor de capital din Europa pe termen scurt, cu implicatii si pe piata interna (Romania este dependenta de fluxurile comerciale si financiare europene).

Desi ma astept la noi eforturi ale decidentilor de politici economice, adoptarea de noi instrumente (Pact de Crestere), sau noi masuri monetare expansioniste de catre Banca Centrala Europeana, structural situatia se mentine critica, iar aceste masuri ar putea fi considerate inutile de catre pietele financiare.

Atentie maxima la derularea evenimentelor din Zona Euro si tarile membre (in principal cele cu vulnerabilitati macroeconomice si ajustare care pare imposibila).

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de intermediere financiara Broker Cluj

Lasati un comentariu