Sambata, 25 ianuarie 2014

Atentie ! Recomandarile analistilor de “Buy”/“Sell” NU sunt indicatii pentru evolutia pretului actiunilor

Propozitia din titlu probabil ca ar trebui scrisa cu majuscule la inceputul oricarui raport de analiza.

Sa ne imaginam urmatoarea situatie. Un analist recomanda o actiune la cumparare, investitorul se entuziasmeaza si cumpara pe baza faptului ca stie analistul ce spune iar dupa un an pretul actiunii scade si investitorul da vina pe analist ca a pierdut banii.

Vi se pare cunoscut scenariul acesta ?

Era foarte la moda in anii 2007 – 2008, cand desi piata scadea cu cate 10-15% pe luna analistii continuau sa publice rapoarte optimiste de cumparare pe majoritatea actiunilor.

Va dau numai un exemplu. Era luna septembrie din anul 2007 cand Raiffeisen Capital Investment recomanda la cumparare actiunile Albalact la un pret de 0,95 lei/actiune. Un an mai tarziu a redus de aproape trei ori pretul tinta in conditiile in care titlurile au pierdut pe bursa 70% dar a mentinut in continuare recomandarea de “cumparare”. Acum aceleasi titluri se tranzactioneaza in piata la 0,1755 lei, adica la un pret de peste cinci ori mai mic.

Este devina analistul ca nu a anticipat ce evolutie va avea actiunea ? Cu siguranta ca nu.

In primul rand daca analistul a recomandat la cumparare titlurile Albalact asta nu inseamna ca se asteapta ca actiunile respective sa creasca ci mai degraba ca va supraperforma in raport cu sectorul din care face parte. Daca afacerile si profitabilitatea companiei s-au deteriorat mai putin decat restul companiilor din sector analistul a anticipat corect si recomandarea sta in picioare chiar daca actiunile companiei scad in piata.

Recomandarea de “cumparare” are urmatoarea semnificatie. Ea spune ca : aceste actiuni sunt la momentul actual subevaluate in raport cu companiile similare din domeniu si ca proiectiile afacerilor pe urmatorii ani arata bine, ati gricit, la momentul actual. Peste o luna lucrurile pot sa se schimbe atat de drastic la nivel macro sau la nivelul companiei incat analiza sa poata fi aruncata pur si simplu la gunoi.

Luam cazul cel mai fericit. Analistul anticipeaza corect ca afacerile companiei or sa scada in urmatorii doi ani dar dupa asta se asteapta sa-si revina.

Pretul tinta final la care ajunge in urma analizei, chiar daca se adreseaza urmatoarelor 12 luni, nu va reflecta conditiile companiei peste un an ci peste 5 sau 10 ani, respectiv perioada analizata in DCF (discount cash flow). Din aceasta cauza recomandarile analistilor nu sunt sub nicio forma indicatii pentru evolutia pe termen scurt si mediu a actiunilor.

Ce poate sa faca investitorul este sa priveasca la proiectiile din raportul detaliat al afacerilor si profitului in urmatorul an sau doi pentru a-si face singur o imagine privind evolutia actiunilor pe termen mai scurt.

Probabil va intrebati acum : Pai si la ce mai folosesc atunci aceste recomandari ?

Ele pot sa fie foarte utile pentru investitorii de pe bursa care au un orizont investitional foarte generos si nu se pot descurca singuri sa identifice actiunile care la un moment dat sunt cele mai subevaluate si au potential de dezvoltare in viitor.

Astfel, din actiunile recomandate de analisti la cumparare investitorul isi poate forma un portofoliu de actiuni pe termen lung.

Din nou atentie ! Analistii nu sunt ghicitori in stele. Chiar daca la un momentul dat o companie poate sa arate bine sunt multe situatii care pot sa schimbe perspectivele pe termen lung ale companiei.

Va dau numai un exemplu, Turbomecanica era pana in 2007, la moartea directorului general al companiei, Ioan Ciorapciu, una dintre cele mai profitabile companii de pe bursa, iar dupa schimbarea directorului general compania a raportat rezultate dezastruoase. De aceea investitorii care investesc pe baza rapoartelor de analiza trebuie sa continue sa urmareasca ce recomandari dau analistii ulterior si daca acestia renunta sa mai urmareasca actiunea probabil cea mai buna decizie este sa renunte de asemenea la actiunea respectiva.

Comentariu de Cristian Dumitru – editor la EconomicTimes.ro

Lasati un comentariu