- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Ati cumparat actiuni SIF Moldova in 2007 la 3 lei? Atunci Bursa si brokerii de la Tradeville cred ca puteti cumpara si Apple la 630 dolari

Posted By Catalin Ciocan On 12 aprilie 2012 @ 15:12 In Actiuni | No Comments

[1]

Sursa: NASDAQ

Peste o saptamana investitorii vor putea cumpara de la Bursa din Bucuresti actiuni la unele dintre cele mai cunoscute companii americane, in frunte cu Apple, numele devenit un icon al industriei de tehnologie si totodata una dintre actiunile cu o evolutie spectaculoasa pe bursa americana.

Chiar daca o actiune Apple costa in prezent circa 630 dolari, echivalentul a  2.100 lei, fiind ca valoare cea mai scumpa actiune tranzactionata la Bucuresti,  conducerea Bursei si brokerii de la Tradeville care aduc actiunile americane pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) al BVB cred ca pretul mare al titlurilor, ca valoare absoluta,  nu va fi o piedica pentru investitori, deoarece acestia au dovedit ca au bani pe care-i pot plasa daca gasesc oportunitati interesante.

“Sa ne amintim ca erau multi investitori care in 2007 cumparau SIF Moldova la 2,8 lei si trebuia sa plateasca 1.400 lei pe pachetul de 500 de actiuni (volumul minim care se putea tranzactiona pe piata regular – n.red). Iar recent incheiata oferta de la Transelectrica a aratat ca investitorii de retail pot mobiliza resurse atunci cand exista oportunitati interesante”, au spus oficialii Tradeville.

Asteptarile Bursei si ale brokerilor in ceea ce priveste succesul acestei initiative de a aduce  actiuni americane pe piata alternativa de la Bucuresti sunt legate tocmai de interesul pe care l-au aratat investitorii persoane fizice.

“In urma unui chestionar adresat clientilor nostri, am constatat ca interesul investitorilor de retail a fost in egala masura ca si pentru IPO-urile anuntate de stat”, a mentionat Victor Stanila, seful departamentului de comunicare din cadrul Tradeville.

Alaturi de Apple, investitorii romani vor putea tranzactiona, in prima faza,  si actiunile Coca-Cola, Intel, Visa si Bank of America.

“Cel mai important lucru este ca acestea sunt actiuni efective care sunt aduse la Bursa, spre deosebire de ceea ce se ofera in prezent prin diverse reclame care contin si promisiuni de castig, un instrument de marketing care nu e tocmai permis de lege”, a precizat Stanila.

Tradeville va asigura lichiditatea pentru grupul de actiuni americane, urmand sa ofere cotatii ferme de vanzare/cumparare. Tranzactionarea actiunilor pe piata alternativa de la Bucuresti se va face insa doar intre orele 16:35-18:25, pe perioada cand programul BVB se suprapune peste cel al pietei americane.

Pe sistemul ATS al BVB mai sunt listate in prezent actiunile a 10 companii europene, dar rulajele sunt foarte reduse. Bursa spera totusi sa repete performanta pietei produselor structurate, care intr-o perioada de timp comparabila a ajuns sa depaseasca piata rivala de la Budapesta. In cazul segmentului ATS, bursa de la Bucuresti este la mare distanta fata de cea din Budapesta, unde rulajele ajung in medie pe zi la 500.000 de euro fata de 20.000 de euro pe piata romaneasca.

Diferenta,  in opinia oficialilor BVB, consta in cultura investitionala a populatiei si in nivelul de promovare a acestor instrumente.

“Actiunile americane care vor fi aduse completeaza in portofoliile investitorilor ceea ce nu avem in piata de la noi: IT, tehnologie. Completeaza oferta oarecum rigida a pietei din Romania. Pentru investitorii de retail e mai avantajos sa cumpere aceste actiuni prin intermediul sistemului Bursei decat prin orice alta cale. Suntem mai competitivi in cost decat orice modalitate de achizionare”, au spus oficialii Bursei.

Costurile de tranzactionare a actiunilor americane sunt egale cu cele pentru titlurile romanesti. Investitorii puteau si inainte sa cumpere actiuni americane, insa intermediarii care ofereau acest serviciu trebuia sa apeleze la brokeri autorizati sa tranzactioneze pe piata americana, iar astfel clientii ajungeau sa plateasca si o taxa de custodie pentru acele actiuni.

Actiunile Apple au castigat peste 50% de la inceputul anului, iar unii analisti cred ca actiunile ar putea fi in fata unei corectii puternice pe termen scurt. Pe de alta parte, potrivit site-ului CNBC.com, doar un singur analist din 50 are recomandare de “vanzare”, in timp ce 42 au recomandari de “cumparare” pe o perioada de 12 luni. Apple a devenit de altfel in ultimii ani una dintre actiunile cele mai “iubite” de analisti. Potrivit unei analize realizata luna trecuta de firma de investitii Bespoke Investment Group, circa 90% dintre recomandarile analistilor care urmaresc compania Apple erau de “cumparare”, situatie cu atat mai impresionanta cu cat aceasta actiune este urmarita de cel mai mare numar de analisti.

Brokerii de la Tradeville spun ca actiunile americane pe care investitorii romani le vor putea tranzactiona la Bucuresti se adreseaza tuturor tipurilor de investitori. Astfel, actiuni precum Coca-Cola, care are o traditie in acordarea de dividende, Intel sau Visa sunt considerate titluri pentru investitorii pe termen lung, in timp ce actiuni precum cele ale Bank of America s-ar adresa in special investitorilor cu un apetit ridicat la risc datorita volatilitatii care caracterizeaza evolutia acestor titluri.


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/ati-cumparat-actiuni-sif-moldova-in-2007-la-3-lei-atunci-bursa-si-brokerii-de-la-tradeville-cred-ca-puteti-cumpara-si-apple-la-630-dolari/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2012/04/apple.jpg

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.