Marti, 04 martie 2014

Au intrat fondurile de pensii la FP? Expunerea pe actiuni a crescut cu 23 milioane de euro in ianuarie

Structura investitii Pilon II, Sursa: CSSPP

Expunerea pe actiuni a fondurilor de pensii a crescut luna trecuta in total cu 98 milioane de lei (23 milioane de euro) fata de decembrie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau la finele lunii trecute 619,1 milioane de lei plasati in actiuni listate, in crestere cu 16,9% fata de luna decembrie. Raportat la luna ianuarie a anului trecut, investitile in actiuni au avut cea mai mare crestere, fiind urmate de plasamentele in depozite bancare, care au crescut cu 114%. Ponderea investitiilor in actiuni a fondurilor din Pilonul II este de 13,7% din total active.

In luna ianuarie, principalul eveniment de pe Bursa de la Bucuresti a fost listarea Fondului Proprietatea, care, in primele zile de la listare a generat o lichiditate record la BVB.

In ianuarie 2011, structura portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat a fost caracterizata de investitii preponderent in instrumente cu venit fix, in mod special titluri de stat, pastrand tendinta inregistrata inca de la inceputul functionarii sistemului. In cazul actiunilor, dintre cele noua fonduri de pensii administrate privat, ING (16,2%) şi ARIPI (15,34%) s-au situat peste ponderea inregistrata pe total active (13,75%)”, mentioneaza CSSPP in raportul lunar.

Structura investitii Pilon III, Sursa: CSSPP

Potrivit datelor comisiei, in ianuarie, 86,8% din activele fondurilor de pensii administrate privat erau plasate in tara, iar restul de 13,2% erau investitii externe.

In cazul fondurilor de pensii facultative (Pilonul III), expunerea pe actiuni a crescut cu 18,7% in ianuarie fata decembrie, si cu 84,3% fata de ianuarie 2010.  Valoarea totala a plasamentelor in actiuni listate ajunge la 55 milioane de lei, adica 16,16% din total active.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu