Marti, 07 ianuarie 2014

AUD, HUF, TRY

Care sunt valutele emergente pe care as prefera sa le urmaresc in cazul retestarii rezilientei dolarului american (vedeti “De ce ramane dolarul american puternic?”; site-ul TradevilleFX, 9 decembrie)? Cred ca o lista scurta ar include dolarul australian, forintul unguresc si lira turceasca.

Dolarul australian reflecta riscuri sistemice globale derivand dintr-o prelungire a crizei zonei euro, dar si deteriorarea perspectivelor macro globale (inclusiv in China) insotita de relaxari monetare ad-hoc in economiile emergente care compromit atractivitatea speculatiilor carry-trade enorme plasate de investitori post-Lehman Brothers.

Forintul unguresc ramane vulnerabil atat perspectivei agravarii crizei zone euro cat si pe filiera politicilor si abordarilor neconventionale ale cabinetului de la Budapesta.

Lira turceasca este la randul sau un bun proxy pentru ceea ce se intampla in zona euro. Dar vulnerabilitatile lirei se refera cel putin in aceeasi masura la un experiment monetar dual care a esuat la ambele capete (deficitul de cont curent ramane teribil iar presiunile inflationiste se amplifica) si la un posibil soc geopolitic in Orientul Mijlociu in conditiile in care jumatate din importurile de petrol ale Turciei vin din Iran (vedeti “Turcia continua sa fie vulnerabila”; site-ul TradevilleFX; 6 decembrie).

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu