Joi, 06 martie 2014

Aurul are propria sansa la noi maxime

In debutul 2012, aurul a avansat aproape $200 pe uncie, de la $1,550 la $1,750 (grafic). Avansul nu a reflectat exclusiv deprecierea generalizata a USD din aceeasi perioada. Aurul a castigat teren inclusiv in fata unor high-yielders precum AUD sau NZD.

Aprecierea aurului este absolut justificata, odata ce este pusa in perspectiva: suntem din nou intr-un moment in care atat economiile dezvoltate, cat si cele emergente promoveaza abordari monetare relaxate. Lumea este invadata din nou de bani ieftini atat de la centru, cat si de la periferiile riscurilor globale. Cata vreme riscul unui default iminent al Greciei si/sau al unui cataclism sistemic in zona euro nu reapare pe radar, estimarile macro pentru a doua jumatate a acestui an vor fi ajustate pozitiv si de aici pana la inflatie ca tema predilecta nu mai este decat un pas.

Conditiile redevin ideale pentru aur, iar asta inseamna ca exista o buna sansa de a vedea noi maxime record. Riscul la adresa acestui scenariu ramane identic celui care in a doua jumatate a anului trecut a generat doua prabusiri ale cotatiilor, si anume lichidari ale expunerilor long aur fortate de deprecieri bruste si importante ale celorlalte active de risc.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu