Vineri, 11 aprilie 2014

Aurul atinge noi maxime istorice, inflatia nu-l streseaza pe seful Fed

Lipsa de preocupare a lui Bernanke in privinta inflatiei se adauga instabilitatii in statele membre OPEC impingand aurul la noi recorduri

Pretul aurului a atins marti un nou nivel record istoric, de 1434,65 dolari pe uncie. Argintul s-a tranzactionat la preturi intalnite ultima oara acum trei decenii. Mult-asteptatul discurs al lui Ben Bernanke in fata Congresului a luat intr-adevar in calcul dezvoltarile recente ale pretului petrolului, insa intr-o maniera minimizatoare. Presiunile inflationiste pe care le-ar putea genera cresterea titeiului ar fi relativ modeste si temporare, in opinia conducatorului Federal Reserve.

In concluzie, Bernanke nu se lasa impresionat de avansul de peste 70% al petrolului de la minimele anului trecut sau de un indice al preturilor la alimente compilat de Natiunile Unite in zona varfurilor istorice. Piata muncii este inca slaba, si aceasta limiteaza pericolul unei inflatii scapate de sub control, argumenteaza oficialul Fed. Datele ADP de miercuri si mai ales raportul pietei muncii de vineri vor arata daca intr-adevar piata fortei de munca ramane slaba sau nu cumva da semnele unei revigorari.

Pietele au insa mai degraba incredere in metalele care nu se pot tipari. Pe langa plasamentele in aur, interesul pentru argint, cu un pret unitar mai scazut, a cunoscut un salt important. Argintul are o utilizare industriala mai larga, insa este in acelasi timp mult mai accesibil investitorului de talie redusa. Raportul dintre aur si argint a scazut hotarat in ultima jumatate de an, ilustrand apetitul net favorabil detinerii de argint. Daca instabilitatea in Orientul Mijlociu mai are inca resurse, si Fed ramane pe pozitii, metalele pretioase pot ramane in atentia investitorilor.

Sursa: XTB

Sursa: goldprice.org

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu