Vineri, 27 decembrie 2013

Aurul – conditiile raman aproape ideale

Aurul a suferit un soc aseara, pierzand $100 pe uncie in doar cateva ore, adica 5% – cel mai sever declin din ultimii 3 ani.

Dar voi continua sa testez ideea unei aprecieri a cotatiilor si chiar a unor noi maxime record. Cred ca investitorii au exagerat enorm cand au reactionat la comentariile facute ieri dupa-amiaza de presedintele Bernanke in fata Congresului. Stiam de ceva timp ca Rezerva Federala nu este la un pas, ci la cativa pasi distanta de QE3.

Dar comentariile de ieri nu modifica imaginea de ansamblu. Conditiile raman aproape ideale pentru aur.

Excesele speculative s-au corectat rezonabil in 2011, iar in debutul 2012 suntem intr-unul dintre rarele momente in care abordarile monetare raman relaxate atat in lumea dezvoltata, cat si in cea emergenta. Robinetul lichiditatii ieftine este larg deschis atat la centru, cat si la periferii, dar, in acelasi timp, estimarile macro pentru a doua jumatate a acestui an au o buna sansa de a fi ajustate pozitiv, cotatiile petrolului explodeaza, iar preturile marfurilor agricole au reinceput sa urce la randul lor.

Perceptia unui nou val de inflatie se joaca cel mai bine pe aur. In absenta unui soc global, perspectiva este credibila. Sansa unei restrictionari monetare in economiile dezvoltate este nesemnificativa. Nici economiile emergente nu par dispuse deocamdata la o partituta pro-activa in acest sens, preferand sa ramana in stand-by sau sa relaxeze, in continuare, conditiile monetare.

Dincolo de a fi un proxy pentru un mediu inca ostil USD (desi notati ca in debutul 2012 aurul se apreciaza nu doar vs. USD, ci si vs. high-yielders precum AUD), aurul, alaturi de petrol, este pozitionat excelent in cazul in care ne trezim intr-o dimineata uitandu-ne la avioane F16 israeliene zburand deasupra Teheranului.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu