Vineri, 11 aprilie 2014

Aurul dezamageste investitorii pentru prima data in ultimii 2 ani

Aurul a aratat primele semne de slabiciune dupa 2 ani de cresteri sustinute. Doua din cele 3 semnale de schimbare de trend au fost indeplinite: suportul trendului ascendent din 2008 a fost strapuns, minimul precedent a fost depasit, iar al treilea ar fi un maxim descendent care sa confirme aceasta evolutie.

Pentru investitorii pe termen lung ce au acumulat in acesti doi ani se recomanda inchiderea sau reducerea pozitiilor, cei care au cumparat recent s-au inselat, iar cei care au fost neutri si au avut rabdare va fi o buna oportunitate de a obtine un pret mai bun.

Ce a determinat aceasta evolutie din punct de vedere fundamental?

Putem spune ca speculatiile unei duble recesiuni s-au cam evaporat, iar teama de inflatie este la cel mai scazut nivel din ultimii 2 ani. Sa nu uitam ca istoric aurul a performat atat in perioade inflationiste cat si in cele deflationiste, fiind afectat de inflatia in scadere, dar pozitiva. Nu stim daca asa va fi, dar acestea sunt speculatiile acum.

Cat de ingrijoratoare poate fi aceasta corectie? Nivele de suport strapunse, stop loss-uri activate, evolutie contrar asteptarilor dezamagitoare pentru  cumparatorii obisnuiti cu cresteri sustinute.

In primul rand trebuie sa asteptam finalul saptamanii pentru a confirma validitatea acestei miscari descendente, dar sa presupunem ca asa va fi.
Sa explicam evolutia din punct de vedere tehnic si psihologic. In primul rand aurul ajunsese la un pret mai putin atractiv, inspaimantator pentru unii, iar lichiditatea era in scadere. Sunt momente cand marii investitori vand sau nu sunt interesati de activul respectiv pentru a acumula mai tarziu.

Cand un fond de investitii sau alt mare jucator doreste sa cumpere, nu procedeaza ca un investitor de retail, cumparand pur si simplu intr-un moment favorabil: pretul ar creste continuu, sentimentul pietei fiind unul extrem de pozitiv. Pentru a cumpara o cantitate semnificativa fara a creste pretul sunt necesare cateva conditii: lichiditate crescuta si o schimbare in sentimentul pietei. Acestea apar cand pretul da semne de slabiciune, conditiile tehnice se schimba, stop loss-urile sunt activate, tot mai multi investitori pe termen scurt isi schimba orientarea, practic marii investitorii pot forta o astfel de evolutie pentru a creea apoi conditii optime pentru cumparare: pret in scadere si lichiditate in crestere.

Aceasta evolutie este similara pana acum cu cea a indicilor bursieri de la inceputul lui iulie, care au crescut rapid dupa ce au dat impresia ca se vor prabusi la fel ca in anii 30. Pentru a recunoaste o astfel de miscare, trebuie sa identificam o revenire imediata dupa aceste strapungeri, un reversal week (hammer  - 1 saptamana, bullish engulfing – 2 saptamani sau morning star- 3 saptamani). Cand acest fenomen are loc, stim ca cineva mare din piata cumpara cand ceilalti vand, anihiland practic toata cantitatea uriasa vanduta si fortand apoi pretul peste nivelele cheie, declansand stop loss-urile celor care au vandut si schimband din nou psihologia pietei din bearish in bullish. O putem numi o manipulare tehnico-pshihologica, pe care toti participantii o incearca pentru a realiza profit, cu mai mult sau mai putin succes.

Fundamentele nu s-au schimbat pentru aur, trendul ramane unul ascendent pe termen lung. Vom vedea daca marii investitori vor cumpara aceasta strapungere sau o corectie mai ampla.

Comentariu de Cristian Cochintu, analist financiar Admiral Markets

Lasati un comentariu