Marti, 04 februarie 2014

Aurul, un refugiu prea putin sigur

Metalele pretioase recupereaza dupa scaderi abrupte

Ademenirea investitorilor si speculatorilor de catre metalul galben a avut in spate o logica particulara fiecarei categorii. Atractiv ca activ de refugiu in vremuri tulburi si salvgardand resursele in fata inflatiei pentru investitori, aurul a fost simpatizat de speculatori prin interpretarea directiei singulare a pretului: in crestere. Cateva probe de foc generate in principal de cresterea marjelor au actionat ca avertizari, urmate insa doar de unii actori. Scaderea abrupta de joi si mai ales vineri a demonstrat ca ponderea caracterului speculativ in tranzactionarea aurului este masiva.
Apetitul pentru metale fusese deja erodat de lipsa unui anunt al repornirii tiparnitei de catre Fed, care a preferat operatiuni mai subtile de tintire a unor dobanzi scazute pe termene mai lungi. Iar marii speculatori erau deja intr-un proces de reducere a pozitiilor nete pe cumparare, conform cifrelor raportate de CME. Cererea de lichiditate in atmosfera tot mai veninoasa a unui posibil default in Grecia a oferit motive de vanzare noi. A mai fost nevoie doar de anuntul bursei unde se tranzactioneaza contractele futures ca are in vedere majorarea garantiilor pentru contractele futures pentru a da semnalul furtunii perfecte. Joi si vineri aurul a coborat cu 7,9%. La minimele de luni, fata de maximul istoric, metalul pierduse 20,2%.

Revenirea a tinut atat de sperantele gasirii unei solutii concertate BCE – UE in privinta crizei datoriei europene, cat si de corectia tehnica a unei scaderi masive.

Pozitiile raportate la CME. Se observa scaderea pozitiilor speculative nete pe cumparare. Sursa: TradingCharts.com, CME

Argintul este mai vulnerabil

Argintul este legat in interpretarea pietelor atat de liga activelor de refugiu cat si de sfera economiei reale, prin prisma utilizarilor sale in industrie. Scaderea argintului a fost in termeni procentuali de aproape patru ori mai mare decat cea a aurului, tinand seama de corelatia dubla mentionata. In cazul unei reveniri a temerilor de inflatie, impreuna cu o eventuala speranta de rezolvare a crizei europene, argintul ar putea deveni castigator.

Grafic SILVER – D1

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu