Marti, 31 decembrie 2013

Avocatii: Kazahii nu vor putea continua procedura de delistare a Rompetrol Rafinare

Sursa: BVB

Curtea de Apel Bucuresti a anulat ordonanta CNVM de anul trecut, prin care se suspendase procedura de delistare a Rompetrol Rafinare (RRC), obligand totodata autoritatea de reglementare si supraveghere de pe piata de capital la plata unor daune morale de un milion de lei (peste 240.000 de euro).

Grupul KazMunaiGaz, care controleaza Rompetrol, nu va putea insa continua procedura de retragere a actionarilor din societate, spun avocatii specializati pe piata de capital.

“Nu pot continua procedura de delistare pana cand hotararea nu va ramane irevocabila si am inteles ca CNVM a facut deja recurs. Oricum, aceasta decizie a Curtii de Apel mi se pare extrem de ciudata. Daca ordonanta CNVM e nelegala, nu inteleg cum au putut sa acorde daune morale unei persoane juridice, puteau sa dea daune materiale, dar au respins cererea de plata a daunelor materiale ca neintemeiata”, a declarat Cristian Dutescu, managing partner al casei de avocatura Dutescu & Partners.

El considera de altfel ca grupul kazah oricum nu ar putea continua procedura de delistare deoarece situatia s-a schimbat fundamental fata de momentul incheierii ofertei publice care dadea dreptul la initierea acestei proceduri.

“Atat legea 297 (a pietei de capital – n.red), cat si directiva europeana apreciaza ca procedura de retragere se poate derula doar cu privire la actiunile care existau la momentul incheierea ofertei publice. Din acel moment, a mai avut loc o majorare de capital prin care s-au emis actiuni noi, s-a aprobat si conversia obligatiunilor in actiuni. Sunt cu totul alte actiuni acum decat dupa terminarea ofertei publice”, spune Dutescu.

CNVM blocase la finele lunii iulie delistarea Rompetrol Rafinare, dupa ce luase act de pozitia Ministerului de Finante, potrivit careia retragerea de la tranzactionare a actiunilor ar prejudicia interesul statului roman.

Anul trecut, kazahii au platit doar 54 milioane de euro din datoria totala de 571 milioane de euro fata de statul roman, acesta primind 44,6% din actiuni in locul obligatiunilor nerascumparate. Statul roman a contestat decizia in instanta, negociind in acelasi timp cu kazahii pentru recuperarea datoriei.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Fin.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu