Miercuri, 05 martie 2014

Banca centrala a Elvetiei isi marcheaza teritoriul

Financial Times a reusit sa obtina primul interviu acordat unei publicatii straine de presedintele interimar al bancii centrale a Elvetiei, Thomas Jordan. Dincolo de reiterarea determinarii cu care banca centrala este pregatita sa apere pragul minim oficial de toleranta pentru EUR/CHF la 1.20, materialul este extrem de interesant si contine idei pe care nu le stiam pana acum. De pilda, presedintele Jordan avertizeaza ca banca centrala este supusa presiunilor politice si ca o sesiune speciala a parlamentului, programata sa aiba loc in primavara, ar putea propune masuri afectand autonomia bancii centrale, inclusiv limitari legate de volumul interventiilor in FX. Presedintele Jordan sugereaza ca “(…) pe termen scurt, bancile centrale pot suporta pierderi importante (…). In cazul bancii centrale a Elvetiei, nu exista nicio impunere legala de a recapitaliza imediat institutia”.

Previzibil, presedintele interimar Jordan isi marcheaza teritoriul, recomandand politicienilor sa nu limiteze spatiul de manevra al bancii centrale si semnalizand cantoanelor ca existenta dividendelor anuale nu este garantata.

Cat de aproape este o interventie in FX impotriva CHF poate ramane o intrebare deschisa, dar interviul din FT se incadreaza perfect in logica pregatirii unei asemenea actiuni.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu