Sambata, 15 februarie 2014

Bancile europene au scazut miercuri. Licitatia din Spania va fi in centrul atentiei azi

Sursa: BT AM

Bursele internationale au dat inapoi o parte din castigurile din sedinta precedenta dupa ce Fondul Monetar International a declarat ca o simulare a lor care ia in considerare nerezolvarea crizei datoriilor suverane sugereaza ca bancile europene ar putea fi nevoite sa lichideze active in valoare de $3.8 trilioane (Bloomberg). Stirea in legatura cu deficitul din Italia pe care am raportat-o ieri s-a adeverit; deficitul bugetar se va ridica in 2013 la 0.5% de la 0.1% cat se estima initial datorita evolutiei mai slabe a economiei in 2012, cand se estimeaza ca va inregistra o contractie de 1.2% fata de 0.4% cat s-a estimat initial (Reuters). Minutele de la unltima intrunire a Bancii Angliei sugereaza ca expansiunea masei monetare a luat sfarsit in contextul unei inflatii ridicate. Indicele FTSEurofirst 300 s-a depreciat cu 0.7%, influentat fiind de vanzarile din sectorul bancar (-2%), in timp ce indicele S&P 500 a scazut cu 0.4%.

Indicele ATX (-1.4%) a scazut miercuri dupa vanzarile din sectorul bancar; Erste (-1.7%), Raiffeisen (-1.9%), dar si reducerile de pozitii pe companii precum OMV (-3.3%) si Voestalpine (-3.1%).

Licitatia din Spania va fi in centrul atentiei joi

Bursele europene vor deschide in crestere joi in asteptarea rezultatului licitatiei de obligatiuni cu scadenta la 2 si 10 ani in Spania in valoare de €2.5 miliarde (Bloomberg).

Macroeconomie: EU: Increderea consumatorilor in aprilie ar trebui sa ramana constanta in aprilie. Joi se va publica sondajul ZEW pentru Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania. Comenzile in industrie in Italia ar trebui sa scada cu 1.1% in februarie. SUA: Cererile saptamanale de ajutor de somaj ar putea sa scada usor, in timp ce vanzarile de locuinte uzate ar putea sa creasca usor in martie. Activitatea economica in zona Philadelphia ar putea sa ramana constanta in aprilie.

Eveniment: Spania va vinde obligatiuni cu scadenta la 2 si 10 ani in valoare de €2.5 miliarde. Franta va vinde obligatiuni cu scadenta in 2014, 2015, 2017 si 2018 in valoare de €10.5 miliarde. Banca Centrala Europeana se va intruni la Frankfurt; nu se decide dobanda de politica monetara. Economistul sef al BCE, Peter Praet, va tine un discurs la Berlin. Jorg Asmussen, membru al BCE, va tine un discurs la Washington. Adam Posen, membru al Bancii Angliei, va tine un discurs la Edinburgh. Ministrii economiei si ai comertului din G20 se vor intruni in Mexic inaintea unui eveniment similar unde vor participa ministrii de finante si guvernatori ale bancilor centrale.

Piata locala

Perioada de lichiditate scazuta se prelungeste

Valoarea de tranzactionare de ieri a fost de RON 13.2 milioane, cea maitranzactionata actiune fiind Fondul Proprietatea (RON 2.7 milioane). Indicele BET-XT a inchis neschimbat (-0.01%) cu un raport intre actiunile in scadere si cele in crestere de 16 la 7. Ieri a inceput tranzactionarea pe sistemul alternativ de tranzactionare a 5 actiuni  americane dar valoarea de tranzactionare a fost redusa (sub RON 100.000).

SIF Muntenia este in continuare suspendat de la tranzactionare, administratorul SIF urmand sa comunice pana maine rezultatul sedintei AGA de saptamana trecuta.

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu