Miercuri, 25 decembrie 2013

Banii fug spre bonduri guvernamentale americane

Testarea unei aprecieri suplimentare a cotatiilor bondurilor guvernamentale americane cu scadente medii si lungi ramane unul dintre pariurile strategice inainte de H2 2012. Aceasta piata a dovedit o rezilienta formidabila in debutul anului, chiar daca 1) datele economice au surprins pozitiv asteptarile sumbre din toamna, 2) activele de risc au avut in Q1 unul dintre cele mai bune trimestre din istorie, 3) Rezerva Federala a tinut sa calmeze de fiecare data perceptia iminentei QE3, 4) investitorii au parasit o serie de active de refugiu traditionale (JPY, NOK).

Mediul se modifica acum fata de ceea ce am vazut in debutul anului. Datele economice nu mai stralucesc, iar criza zonei euro a reaparut pe radar. Investitorii se vor gandi tot mai mult la riscul unei deteriorari severe a conditiilor economice in zona euro, nu doar la periferii, ci si la centru. In plus, rezultatele alegerilor prezidentiale si generale din Franta si Grecia induc un element suplimentar de incertitudine, iar Banca Centrala Europeana semnalizeaza ca abordarile monetare curente sunt suficient de relaxate si ca mingea este acum in terenul guvernelor. Autoritarile politice si monetare ale blocului vor juca in continuare un rol reactiv, mai degraba decat unul preventiv.

Mediul devine tot mai putin benign si in afara economiilor dezvoltate. Altadata un motor al cresterii economice la nivel global, economiile emergente franeaza la randul lor. Nu avem inca o alunecare dura in China, dar devine tot mai clar ca Beijingul nu vrea sa interpreteze partitura salvatorului de serviciu pentru restul lumii. India continua sa se apropie de o criza a balantei de plati, iar asta va insemna o prabusire a rupiei. Dezechilibrele macro ale Turciei se amplifica. Brazilia incetineste si administratia Rousseff foloseste acest prilej pentru a instrumenta o relaxare monetara fara precedent in istoria moderna, iar investitorii nu vad o economie mai puternica la capatul tunelului, ci presiuni inflationiste tot mai severe – nu intamplator, realul este acum la minimele din toamna.

Poate ca toate cele de mai sus nu sunt decat o furtuna intr-un pahar cu apa, si/sau bancile centrale vor salva din nou anul. Pana cand vor castiga o vizibilitate mai buna asupra mediului, insa, investitorii vor prefera siguranta in detrimetrul randamentelor. Dobanzile bondurilor guvernamentale americane cu scadente medii/lungi pot sa coboare sub minimele (in unele cazuri record) pe care le-am vazut in toamna.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu