Vineri, 28 martie 2014

Barclays: Devenim mai precauti fata de activele romanesti. Riscurile pe termen scurt si mediu au crescut

Sursa: Barclays

Performanta financiara a Romaniei a fost dezamagitoare, iar continuarea acordului cu Fondul Monetar International (FMI) depinde acum de implementarea unor reforme indraznete si a unor masuri de ajustare a salariilor bugetarilor si a pensiilor, se arata intr-un raport al grupului financiar britanic Barclays, emis in urma cu doua zile.

“Desi credem ca Romania va reusi in implementarea masurilor la care s-a angajat, riscurile pe termen scurt si mediu si incertitudinile au crescut. Avand in vedere acest context, noi devenim mai precauti fata de activele romanesti”, au precizat analistii Barclays.

Acestia estimeaza ca BNR va pastra nemodificata rata dobanzii de politica monetara pe parcursul acestei luni si recomanda investitorilor sa astepte momente de intrare mai bune pe piata, care ar putea aparea in viitor. Analistii spun totodata ca au devenit mai precauti fata de titlurile emise de statul roman, dar subliniaza ca obligatiunile guvernamentale romanesti denominate in euro cu maturitatea de 15 ani sunt mai ieftine raportat la cotatiile de risc si comparativ cu celeleltate tari din regiune. Barclays isi reitereaza recomandarea pe care o fac investitorilor de a se muta de pe titlurile denominate in dolari emise de Ungaria si Bulgaria, cu maturitatea de 15 ani, spre cele romanesti, denominate in euro si cu aceeasi maturitate.

Decizia de a reduce salariile si pensiile, ca alternativa la cresterea taxelor, este considerata de Barclays ca fiind alegerea mai buna.

“Taxele mai ridicate ar fi generat alte probleme de colectare si ar fi fost piedici mai puternice in calea cresterii economice. Problemele fiscale ale Romaniei deriva partial din cresterile nesustenabile de pensii si salarii acordate in 2008, cand cheltuielile au crescut cu 70%. In esenta, guvernul incearca acum sa ia inapoi acele majorari generoase.”, au precizat analistii in cadrul raportului.

Pana in prezent, acordul de finantare cu institutiile internationale a fost unul in care Romania doar a primit, fara sa si ofere ceva in schimb, considera Barclays.

“Cel putin pana acum, guvernul a esuat in implementarea unor reforme structurale masive la nivelul sistemului de pensii, salarizarii bugetarilor, administrarii fiscale, controlului cheltuielilor facute de societatile detinute de stat si limitarii deficitelor guvernamentale. Acesta este primul pas mare in rezolvarea problemelor fiscale. Implementarea acestor masuri drastice de reducere de costuri va fi o provocare politica si legislativa pentru guvern.”, au mentionat analistii de la Barclays.

“Avem incredere ca guvernul va reusi in cele din urma si ca programul va incepe sa se deruleze. Exista un risc redus, in opinia noastra, ca Romania sa abandoneze acest program. Guvernul are nevoie de aprobarea FMI pentru programul sau macroeconomic ca sa poata atrage finantare de la investitori locali si straini”,  au adaugat acestia.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu