Joi, 30 ianuarie 2014

BCE – inapoi la debutul 2011?

EUR nu se mai comporta ca o moneda de finantare a speculatiilor carry-trade. Nu numai ca EUR ramane stabil vs. USD intr-un mediu in care, la randul sau, moneda americana nu mai asuma rolul de finantare a pozitiilor carry-trade, dar castiga teren vs. high-yielders traditionale precum AUD.

Ar putea BCE repeta experienta din debutul 2011, cand presedintele Trichet semnaliza oportunitatea unei normalizari a conditiilor monetare in zona euro utilizand palierul conventional al politicii sale monetare (via majorari ale ratei cheie) in schimbul mentinerii liniilor de lichiditate in full allotment si la dobanzi fixe? Scenariul nu trebuie exclus, mai ales cand avem de-a face cu o banca centrala care are o obsesie istorica in privinta inflatiei.

Deocamdata, declaratiile facute de oficialii BCE nu ofera nimic semnificativ in acest sens – mesajul este ca institutia se gandeste la un exit din abordarile monetare relaxate curente, dar momentul acestui exit nu a sosit inca (Nowotny, Liikanen). Intr-un interviu acordat saptamana trecuta pentru Bild, presedintele Draghi a transmis acelasi mesaj: BCE este pregatita sa actioneze daca riscurile inflationiste se materializeaza.

Este interesant de notat, insa, ca BCE nu a mai cumparat bonduri guvernamentale in ultimele saptamani, iar cumpararile de covered bonds au devenit nesemnificative (BCE a cumparat pana acum covered bonds in valoare de 9 miliarde EUR, in cadrul unui program care a inceput in noiembrie anul trecut si trebuie sa se termine in octombrie anul curent, acoperind teoretic cumparari de 40 miliarde EUR).

Oficialii BCE trebuie sa fie prudenti in declaratii. O explozie a dobanzilor si un EUR mai puternic sunt ultimele lucruri de care are nevoie acum zona euro, mai ales daca perceptia la nivelul bancii centrale este ca inflatia nu reprezinta inca un pericol iminent. Dar amintiti-va, inca o data, ca avem de-a face cu o banca centrala care a majorat rata cheie in iulie 2008, cu numai doua luni inaintea colapsului Lehman Brothers, si din nou in aprilie si iulie anul trecut, atunci cand zona euro se apropia rapid de marginea unei prapastii, iar pietele stiu asta.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu