- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

BCE – inca 25bps?

Posted By admin On 11 ianuarie 2012 @ 13:06 In Opinii,Piete globale | No Comments

Ziua de maine aduce pentru Banca Centrala Europeana prima sedinta de politica monetara din acest an. Scenariul favorit este cel al unei noi reduceri a ratei cheie cu 25bps la 0.75% dupa ce BCE a taiat deja cu cate 25bps in noiembrie si decembrie.

Banca centrala se poate gandi de asemenea la o reducere a ratei de depozit la zero. Rata de depozit este acum 0.25% si notati ca bancile prefera in continuare sa depoziteze excesul de lichiditati la BCE si nu sa imprumute acest exces altor banci desi la 0.372% EONIA depaseste rata de depozit a BCE. Volumul depozitelor detinute de banci la BCE atinge maxime record aproape zilnic si o reducere a ratei de depozit ar semnaliza ca BCE nu doreste sa recompenseze intoarcerea banilor oferiti bancilor inapoi la banca centrala. Amintiti-va ca injectiile masive de lichiditate facute recent de BCE au fost destinate 1) prevenirii unei intreruperi a creditarii economiilor din zona euro, 2) motivarii bancilor sa continue cumpararile de bonduri guvernamentale ale statelor membre ale blocului. Dar ceea ce vedem acum este ca din cei aproape 700 miliarde EUR pe care BCE ii ofera bancilor aproape 70% se intorc la banca centrala.

Daca BCE nu taie rata cheie maine inseamna ca banca centrala se simte deocamdata confortabil in privinta lichiditatii oferite bancilor (si de asemenea in privinta altor masuri recente precum extinderea tolerantei legate de colateralul permis in operatiunile de refinantare si taierea ratei rezervelor bancare) si nu doreste sa faca ajustari ale pretului acestei lichiditati. Dar BCE ar rata sansa de a juca un rol preventiv intr-un moment in care zona euro are nevoie de abordari monetare cat mai relaxate.

La randul sau Banca Angliei va face maine primul anunt de politica monetara din acest an. Perceptia mea este ca maine banca centrala va prefera sa ramana in standby dar ca in februarie vom vedea o extindere cu 75 sau chiar 100 miliarde GBP in cumparari suplimentare de bonduri guvernamentale a campaniei de relaxare monetara cantitativa relansate in octombrie.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/bce-inca-25bps/

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.