Luni, 24 februarie 2014

BCE pastreaza dobanda monetara la 1%, Italia si Spania se imprumuta mai ieftin

Bursele internationale au fost mixte joi dupa ce datele macroeconomice din SUA si prima avertizare privind posibilitatea unui profit mai scazut din istoria moderna la al treilea cel mai mare retailer la nivel mondial, Tesco (-16%), au contrabalansat rezultatul foarte bun de la primele licitatii importate din Spania (obligatiuni) si Italia (titluri de stat)(Reuters) din 2012. Banca Centrala Europeana a pastrat dobanda de politica monetara neschimbata, conform asteptarilor, si a sugerat ca sunt unele indicatii ca economia zonei euro s-a stabilizat dupa evolutia slaba din T3 si probabila scadere usoara din T4. Angajamentul BCE pentru a oferii in continuare lichiditati nelimitate bancilor in functie de nevoile acestora ar trebui sa ajute semnificativa la evitarea unei contractii a creditarii in zona euro si astfel sa ajute la stimularea economiei reale. Indicele FTSEurofirst 300 (-0.3%) s-a depreciat usor, in timp ce indicele S&P 500 a adaugat 0.2%.

Indicele ATX (+1.1%) s-a apreciat joi pe baza avansului din sectorul financiar; Erste (+5.5%), Vienna Insurance (+2.1%) si Raiffeisen (+2%).

Licitatia de obligatiuni din Italia in centrul atentiei vineri

Bursele europene vor deschide in crestere vineri in asteptarea unui rezultat bun la prima licitatie de obligatiuni din 2012 in Italia.

Burse/Futures: Asia: Nikkei (-0.7%), Hang Seng (0%), China CSI 300 (0%). Europa: FTSE (+0.1%), DAX (-0.3%), CAC (+0.5%). SUA: S&P 500 (-0.2%) (date 10:02)

Macroeconomie: EU: Vineri asteptam date despre balanta comerciala a zonei euro in noiembrie, asteptarile fiind pentru un surplus de €0.5 miliarde. Azi vor publica date despre inflatie in decembrie Polonia (+4.6%), Ungaria (+4.3%) si Bulgaria (+3%). SUA: Balanta comerciala in noiembrie va indica un deficit de -$45 miliarde, in timp ce increderea consumatorilor masurata de Universitatea Michigan ar putea inregistra o noua crestere in ianuarie.

Eveniment: Italia va incerca sa vanda obligatiuni cu scadenta in 2014 si 2018 in valoare de €7.5 miliarde, din care €4.75 miliarde sunt o emisiune noua.

Piata locala

Bursa urca pe o lichiditate ridicata

Indicele BET-XT a crescut joi cu 0.5% pana la 413 puncte pe o valoare de tranzactionare de RON 28.9 milioane, comparabila cu cea din ziua anteriora.Raportul intre numarul de actiuni care au crescut si numarul de actiuni care au scazut a fost de 14 la 8. Intre performerele zilei au fost Concefa (COFI, RON 0.0236,+8.3%) si Impact (IMP, RON 0.2, +8%), actiuni care au inregistrat scaderi majore in ultimul an. Actiunea BVB (RON 28.1, -2,1%) a avut cea mai slaba performanta din indice ieri, venita pe volum de tranzactionare de 3 ori mai mare decat media din ultima luna.

Vineri asteptam date despre contul curent in noiembrie.

Costul imprumutul la 3 ani pentru stat se reduce

Ministerul Finantelor a emis ieri obligatiuni pe 3 ani in suma de RON 917 milioane la un randament mediu de 6.95%, in scadere de la 7.48% cat a obtinut la emisiunea precedenta. Cererea de titluri de stat a fost de aproximativ 4 ori mai mare decat oferta statului.

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu