- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

BCE – spectator, nu actor

Posted By admin On 5 iunie 2012 @ 16:26 In Opinii,Piete globale | No Comments

[1]Banca Centrala Europeana va face maine un nou anunt de politica monetara, iar printre analisti si investitori exista unele asteptari favorabile 1) unei reduceri suplimentara a ratei cheie (1.00% in prezent), 2) unei noi oferte de lichiditate cu scadenta lunga (LTRO3), 3) reactivarii programului de cumparari de bonduri guvernamentale (SMP). Cred, insa, ca BCE nu va face nimic din toate acestea.

Sa ne intoarcem la mesajul [2] presedintelui Draghi exprimat la sfarsitul saptamanii trecute in fata Parlamentului European. Mingea ramane in terenul guvernelor si este de preferat ca acestea sa faca la inceput prea mult, mai degraba decat prea putin – acesta a fost mesajul. “Prea mult” se refera, printre altele, la conturarea unei uniuni bancare in zona euro, idee cu care BCE este de acord. Intre timp, BCE nu poate umple vidul, a adaugat presedintele Draghi joia trecuta la Bruxelles.

Ceea ce vreau sa spun este ca pana la sfarsitul acestei luni BCE nu va dori sa joace un rol proactiv. BCE nu stie care va fi rezultatul alegerilor generale din Grecia programate pentru 17 iunie. BCE nu stie care va fi urmatoarea miscare a Spaniei, dupa ce institutia tocmai a refuzat o schema de recapitalizare pentru Bankia propusa de administratia Rajoy. Notati, de asemenea, ca dezbaterile la nivel pan-european in privinta eurobondurilor si a uniunii bancare devin tot mai intense, si nu cred ca BCE va dori sa submineze motivatia acestor dezbateri inaintea urmatorului summit formal al Uniunii Europene, care va avea loc pe 28 – 29 iunie.

In ceea ce priveste aceste dezbateri, desi exista surse care vorbesc despre o pozitie tot mai nuantata a Germaniei, in public cel putin cancelarul Angela Merkel continua sa refuze ferm atat ideea eurobondurilor [3], cat si pe cea a recapitalizarii directe [4] a sectorului bancar spaniol via EFSF/ESM.

Cu alte cuvinte, urmeaza cateva saptamani extrem de interesante, iar BCE are toate motivele sa asume rolul spectatorului, nu pe cel al actorului.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/bce-spectator-nu-actor/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2010/08/Mihai-Nichisoiu1.jpg

[2] mesajul: http://www.reuters.com/article/2012/05/31/ecb-draghi-idUSL5E8GV4J720120531

[3] eurobondurilor: http://www.bloomberg.com/news/2012-06-02/merkel-rejects-debt-sharing-as-obama-urges-end-to-crisis-cloud.html

[4] recapitalizarii directe: http://www.bloomberg.com/news/2012-06-03/spain-seeks-joint-bank-effort-as-pressure-rises-on-merkel.html

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.