Vineri, 31 ianuarie 2014

Bernanke ar vrea capitaluri mai mari la banci

Bursele americane s-au corectat in sedinta de luni dupa datele macroeconomice despre piata muncii mai slabe decat asteptarile publicate vineri. Indicele S&P 500 a scazut cu 1.1% pe masura ce investitorii au vandut sectorul industrial si cel al materiilor prime (-1.5%). Indicele KBW sugereaza ca bancile au priedut 1.9% dupa ce presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat ca bancile ar trebui sa aiba rezerve de capital mai mari pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar (Reuters). Majoritatea burselor europene, inclusiv cea de la Viena, au fost inchise atat luni cat si vineri.

Europenii vor deschide in scadere marti

Bursele europene vor deschide in scadere marti dimineata dupa zile fara tranzactionare si sunt asteptate sa reactioneze la stirile care au fost publicate de atunci. Ne asteptam ca bancile sa fie in centrul atentiei dupa declaratiile de luni din partea lui Bernanke. China a publicat date mai bune decat asteptarile in ceea ce priveste balanta comerciala, unde a inregistrat un surplus de $5.35 miliarde (asteptari -$3.15 miliarde) datorita unui avans mai bun al exporturilor in martie (Reuters). Banca Japoniei a pastrat dobanda de politica monetara neschimbata (Bloomberg). Spania continua batalia cu deficitul bugetar (Bloomberg). Discutiile sunt tot mai aprinse in jurul pozitiilor deschise de un trader de la JPMorgan Chase si felul in care acestea pot influenta piata (Bloomberg). Facebook va cumpara Instagram (Bloomberg).

Macroeconomie: EU: Marti se vor publica date despre balanta comerciala in Germania, unde am putea vedea un surplus de €12 miliarde, in timp ce contul curent ar putea inregistra un surplus de 12 miliarde in februarie. Productia industriala in Franta ar putea creste cu 0.3% in februarie. Inflatia in Cehia ar putea creste cu 0.3% lunar la 3.8%, in timp ce somajul ar putea sa scada la 9% in martie.

Eveniment: Franta va vinde certificate de trezorerie in valoare de €7.8 miliarde. Luni a inceput Gulf Petroleum Conference and Exhibition in Kuwait in colaborare cu Agentia Internationale a Energiei; aceasta va dura 2 zile.

Piata locala

 

Bursa incepe saptamana pe minus

Indicele BET-XT a pierdut ieri 1.3% pe o valoare de tranzactionare de scazuta (RON 8.8 milioane).Principalele contributii negative au venit din partea Bancii Transilvania (-3.3%), Petrom (-1.1%) si Fondul Proprietatea (-0.9%). Nici o actiune din indicele BET-XT nu a incheiat ziua de ieri in crestere.

Marti asteptam publicarea datelor lunare despre inflatie unde anticipam o creste lunara de 0.33% la 2.3% in martie. Datele despre productia industriala in februarie vor aduce informatii suplimentare despre evolutia economiei in primul trimestru cand se pare ca Romania ar putea intra intr-o recesiune tehnica. Datele preliminare sugereaza o contractie a PIB in T1 de aproximtiv 0.3%.

Ministerul Finantelor s-a imprumutat cu 1 miliard

Romania a vandut ceretificate de trezorerie in valoare de 1 miliard luni la un randament de 5.02%, in scadere de la 5.31% cat a obtinut la licitatia pe o perioada similara de la sfarsitul lunii martie. Oferta de fonduri a bancilor a fost de RON 4.4 miliarde, de 4.4 ori mai mare decat suma imprumutata. Sursa: Banca Nationala a Romaniei

Decelerarea exporturilor continua in februarie

Romania a inregistrat un deficit comercial de €0.51 miliarde in februarie, cu 11.6% mai mare decat in ianuarie si cu 24.5% mai ridicat decat in aceeasi luna din 2011.

Nivelul modest al cererii din zona euro si conditiile meteorologice adverse au determinat, conform calculelor BTAM, o evolutie sub trend pentru comertul international in februarie, cand atat exporturile (-0.4%, €3.51 miliarde) cat si importurile (+2.2%, €4.02 miliarde) au decelerat anual fata de evolutia buna din ianuarie. O parte din decelerare este rezultatul iesirii din seria de date a unui efect de baza; T1 2011 a inregistrat o crestere anuala a exporturilor de 40% datorita revenirii cererii externe dupa recesiunea de la sfarsitul decadei trecute. Mai mult, cand ajustam (intern) datele pentru sezonalitate obtinem o contractie lunara pentru exporturi de 4.2% cat si pentru importuri (-2.6%).

Datele indica in momentul de fata o contractie a exporturilor in primul trimestru al anului (ajustat sezonier) si sugereaza o contractie a produsului intern brut si implicit intrarea Romaniei intr-o recesiune din punct de vedere tehnic. Datele disponibile pana in prezent sugereaza ca am putea vedea o scadere de PIB in T1 de pana la 0.3% (ajustat sezonier), insa vedem o revenire in trimestrele urmatoare datorita revigorarii cererii din zona euro care pare ca s-a stabilizat in luna martie conform sondajelor in randul managerilor (PMI). Datele despre productia industriala care se vor publica marti vor oferii mai multe indicii privind evolutia sectorului, mai ales in contextul in care atunci cand ajustam exporturile pentru sezonalitatea (intern) notam o scadere lunara de 4.2% la cel mai scazut nivel din noiembrie 2010. Totusi, credem ca aceasta scadere va fi mai putin vizibila la

nivelul manufacturii in industrie datorita faptului ca influentele mari par a fi fost in transportul marfii spre zona euro si nu in productia acesteia.

Cresterea in termeni reali a salariilor (ajustat pentru inflatie) din ultimele opt luni va influenta pozitiv revenirea consumului intern si implicit a importurilor si va majora deficitul comercial pe parcursul anului 2012. Perspectivele consumului sunt pozitive avand in vedere ca si in luna februarie importurile au fost mai aproape (chiar daca usor sub) trend decat exporturile. Sursa: Analiza BT Asset Management

 Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu