Miercuri, 12 martie 2014

Bernanke arunca arma promisiunii interventiei in lupta impotriva cutremurului din piata

Tiparnita calmeaza nervii prea intinsi

Turbulentele de luni si marti au adus in mintea investitorilor un tablou familiar din 2008: neincredere in sectorul bancar – de data aceasta centrata pe Europa –, un nume vehiculat a avea nevoie de salvare din partea autoritatilor (Dexia), vanzari dezordonate in pietele de actiuni si un sentiment general de lichidare fortata a pozitiilor. Dinspre Grecia amanarea eliberarii transei de 8 mld. de Euro si propunerea de participare marita (cel putin 50%) a sectorului privat la pierderile din datoria publica au dus la concluzia ca e nevoie de o recapitalizare a bancilor. Pana la noi ordine, directia pietelor a fost descendenta. Ben Bernanke a simtit ca este nevoie de actiune, spirala de scadere devenind tot mai accelerata. In discursul de marti a atras atentia asupra liniei subtiri pe care se misca economia, amenintata de o noua prabusire, dar a oferit mult-asteptatul drog, sau cel putin o sugestie a lui: tiparnita ar putea fi pornita din nou. De ajuns pentru a schimba pozitia investitorilor pe actiuni si pe Euro.

Sursa: XTB

Speranta refacerii capitalului bancilor europene combate efectul Moody’s

Sedinta insa nu s-a incheiat cu aceasta schimbare. Moody’s a taiat ratingul Italiei cu trei trepte la A2, citand criza europeana care poate afecta finantarea ieftina. In plus, tranzitia catre niveluri si mai coborate ale ratingului ar fi facuta daca incertitudinea de finantare persista. Investitorii au luat nota de raspunsul agentiei la o situatie de facto instalata deja, iar vanzatorii au revenit in mare forma. Pecetluirea inchiderii net pozitive s-a facut insa pe seama informatiilor neoficiale conform carora in Europa se pregatesc planuri de recapitalizare a bancilor, mentionate intr-un articol Financial Times.

Sursa: XTB

De acum inainte, carburantul pentru redresarea pietelor trebuie sa vina din planuri concrete de recapitalizare a bancilor, ori de extindere si punere in functiune a formulei largite a EFSF. In mod aparent paradoxal, daca vestile din SUA vor fi sub asteptari, miercuri si vineri, o mai mare probabilitate de QE din partea Fed ar putea fi argumentul pentru a pune cumparatorii in actiune.

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu