Miercuri, 25 decembrie 2013

BNR a sustinut prima conferinta de presa dupa politica monetara, deschizand o noua era

Mai multa transparenta este binevenita

Scaderea inflatiei la 2,6% anualizat in februarie a permis Bancii Centrale scaderea dobanzii de referinta la 5,25%. Pentru prima oara BNR a hotarat sustinerea unei conferinte de presa dupa sedinta de politica monetara, intr-un gest binevenit de transparenta. Beneficiile transparentei pentru eficienta transmisiei politicii monetare sunt bine cunoscute in teorie. Este destul de probabil ca acestea se vor vedea si in practica, ducand la o intelegere mai buna a directiei tintite de banca centrala, si impreuna cu alti factori, la o sporire a credibilitatii institutiei. Pe langa „citirea cu intonatie” a comunicatului, dupa fiecare sedinta de politica monetara vor fi preluate si intrebari din partea presei. In plus, trimestrial va fi prezentat raportul asupra inflatiei. BNR intra astfel intr-o noua era, integrandu-se valului de transparenta sporita sustinut de bancile centrale majore ale lumii. Deschiderea catre piete este binevenita si ar face actiunea monetara mai eficienta, facand astfel un bine intregii societati.

Cursul de schimb este in zona de echilibru

Inflatia urmeaza sa inregistreze presiuni in crestere in a doua jumatate a anului, respectand tinta de 3+1%. Guvernatorul Isarescu a recunoscut ca apar riscuri legate de anul electoral, sugerand mai degraba o atitudine prudenta in privinta unor noi taieri ale dobanzii de referinta.

„Credem ca in prezent cursul este intr-o zona de echilibru. … Daca zona de echilibru se misca trebuie sa vedem daca fundamentele determina o asemenea miscare.” a declarat guvernatorul Mugur Isarescu. Pozitia sa exprima in cuvinte o atitudine vizibila in piata: BNR nu tinteste decat netezirea fluctuatiilor bruste, pentru a evita crearea unor miscari emotionale autoalimentate. Altfel spus, BNR nu s-ar opune unei tendinte de depreciere moderata a leului, cata vreme conditiile macro ar permite o asemenea evolutie. De asemenea, nu este vizat un anumit prag psihologic, ceea ce ar insemna ca nu exista o aparare ferma a palierului de 4,4; acesta poate fi strapuns, dar BNR nu ar permite cel mai probabil o miscare agresiva, vizand limitarea vitezei de variatie a cursului.

Sursa: XTB

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu