Miercuri, 15 ianuarie 2014

BNR: Nu credem ca va fi recesiune anul viitor, dimpotriva suntem la inceputul unui ciclu economic de crestere lenta

Romania isi consolideaza in prezent iesirea din recesiune si orice s-ar intampla in trimestrul al patrulea, va incheie acest an pe crestere economica, a declarat azi Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

“Incepem un nou ciclu economic de crestere lenta. In momentul de fata, noi consolidam iesirea din recesiune. Noi nu avem nici un fel de prerogative pentru cresterea economica, dar este limpede ca aceasta crestere economica se consolideaza”, a precizat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a tinut sa sublinieze ca desi agricultura a condus avansul economiei in trimestrul al treilea (T3), principala contributie la revenirea economica din acest an au avut-o industria si exporturile.

In acest context, oficialii BNR spun ca noile reguli in ceea ce priveste creditarea nu reprezinta decat o intrare in “normalitate”.

“Unii au spus ca aceste reguli au venit prea devreme, altii ca prea tarziu. Dar se incheie un ciclu economic si incepe altul si este bine sa ai reguli inca de la inceput”, a spus Vasilescu.

El a adaugat ca “nici nu se gandeste cineva acum la incurajarea consumului prin creditare”.

“Ceea ce ne intereseaza in momentul de fata este ca banii pentru consum sa ajunga la populatie prin invaluire. Bancile sa dea credite companiilor, acestea sa faca locuri de munca si sa dea salarii mai mari si astfel sa ajunga bani din banci la populatie via companii. Ceea ce isi doreste BNR in momentul de fata este ca banii din banci sa ajunga la companii si sa sprijine productia, iar numai productia mai departe sa sprijine consumul”, a punctat Adrian Vasilescu.

Acest articol a fost publicat pe site-ul antena3.ro

Lasati un comentariu