Marti, 23 septembrie 2014

BoJ intervine in piata!

Trecerea la actiune a insemnat o interventie masiva, necoordonata, de vanzare de yeni

Bank of Japan a ales sa intervina pentru a usura suferinta companiilor exportatoare, confruntate cu niveluri de varf ale yenului. Vanzarile de yeni au fost masive, imprimand o apreciere a USDJPY de aproape 5%, inainte ca pietele sa corecteze aproximativ 40% din aceasta miscare. Actiunea a fost insa independenta, fara sprijinul altor banci centrale, fapt ce ii poate pune sub semnul intrebarii durabilitatea. Cu toate acestea, daca intentiile BoJ sunt ferme, si nu vizeaza doar niveluri temporar mai bune pentru repatrierea unor fonduri ale exportatorilor, o noua runda de interventie pana deasupra lui 80 dolari/yen ar fi recomandabila.

Grafic USDJPY – H1

Europa infrunta o realitate mai rece, cu valuri peste Ocean

Una dintre componentele centrale ale intaririi fondului de stabilizare intampina dificultati in trecerea de pe hartie in realitate. Finantarea din partea puterilor emergente este pusa sub semnul intrebarii, acordul de principiu al Chinei si termenii prudenti folositi de oficiali fiind mai putin decat ar avea nevoie europenii. Mai este timp pana la summit-ul G20 de pe 3 si 4, insa nerabdarea a generat deja o atitudine corectiva pentru Euro si pietele de actiuni.

MFGlobal este prima victima americana a expunerii pe Europa. Actiunile firmei de brokeraj americane au fost suspendate de la tranzactionare luni. Compania a intrat intr-o spirala descendenta, cu scaderi de rating si vanzari ale actiunilor si obligatiunilor sale dupa ce expunerea de peste 6 mld. de dolari la datoria unor state europene precum Spania, Irlanda si Portugalia i-a adus pierderi si neincredere din partea partenerilor. Variantele din prezent nu sunt prea atragatoare, vanzarea de active sau falimentul, si compun o imagine in general mult mai neprietenoasa cu riscurile – ducand la intarirea dolarului american.

Grafic EURUSD – H4

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu