Duminica, 06 aprilie 2014

Bondurile americane raman in gratia cumparatorilor

Tendinta generala a dobanzilor aferente bondurilor guvernamentale americane ramane una descendenta, in particular pe scadentele pe termen mediu si lung

  • Valoarea pentru august a estimarii „ZEW” a increderii investitorilor din Germania – cea mai mica dupa aprilie 2009
  • In iulie, preturile la nivelul consumatorilor britanici au crescut anualizat cu 3,1% (fata de 3,2% in iunie)
  • Rata inflatiei a depasit targetul oficial al Bancii Angliei (2%) in fiecare din lunile acestui an
  • In iulie, numarul caselor noi in constructie din SUA a crescut sub asteptari, in timp ce numarul autorizatiilor de construire a atins minimul ultimelor 14 luni
  • Satoshi Arai (ministrul economiei din Japonia), ieri: aprecierea JPY nu poate fi oprita doar prin interventii verbale, dar deocamdata guvernul trebuie sa monitorizeze evolutia cursului de schimb; aprecierea JPY ar putea fi intr-un stagiu final
  • In iulie, investitiile directe straine in China au fost de 6,9 miliarde USD – marcand astfel o crestere de 29,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut; de la inceputul anului, valoarea s-a ridicat la 58,35 miliarde USD, in crestere cu 20,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut

Notam vineri ca schimbarea de atitudine a Rezervei Federale ar putea genera o reducere suplimentara a ecartului dintre dobanzile aferente bondurilor guvernamentale americane cu scadente la 10 ani si respectiv 2 ani, dar si o majorare a ecartului dintre dobanzile bondurilor la 30 de ani si respectiv 10 ani.

Prima parte a ipotezei se verifica. Vineri, ecartul dintre dobanzile la 10 ani si 2 ani era de 219 puncte procentuale de baza. La acest moment, valoarea este de 213 puncte procentuale de baza.

A doua parte a ipotezei, insa, nu se confirma. De la 120 puncte procentuale de baza vineri, ecartul dintre dobanzile la 30 de ani si respectiv 10 ani a scazut la randul sau la 113 puncte procentuale de baza.

Pe 10 august, Rezerva Federala a precizat ca-si va concentra cumpararile pe scadente de la 2 ani la 10 ani. Pe de alta parte, finantarea deficitelor americane incearca sa mute durata medie a maturitatii emisiunilor de bonduri guvernamentale cat mai departe in viitor – ceea ce teoretic plasa cotatiile bondurilor la 30 de ani in cea mai vulnerabila postura.

Dar pe parcursul saptamanii care a trecut de la anuntul Rezervei Federale, cea mai mare apreciere a cotatiilor a fost vizibila tocmai la capatul lung al scadentelor. Deteriorarea conditiilor macro din Statele Unite si temerile privind acutizarea presiunilor deflationiste inflameaza o cursa oportunista pentru randamente. Simplu, investitorii cauta cele mai mari dobanzi situate acum la capatul lung al scadentelor.

Raman la ideea unei aprecieri suplimentare a cotatiilor bondurilor guvernamentale americane cu scadenta la 10 ani, dar renunt la cele doua pariuri pe ecarturi (care ar fi sugerat mentinerea unor pozitii short pe bondurile la 2 ani si 30 de ani). Totodata, cred acum ca in absenta unor evenimente exceptionale cotatiile bondurilor la 30 de ani pot inregistra o crestere suplimentara la randul lor.

Prefer astfel sa ma concentrez doar pe directia generala a dobanzilor, care in opinia mea ramane una descendenta, favorizand aprecieri suplimentare ale cotatiilor bondurilor guvernamentale americane cu scadente in particular pe termen mediu si lung.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu