Joi, 06 martie 2014

Brokerii de la Intercapital au mutat pariul de pe FP pe SIF-uri

Sursa: iFond Financial

Ponderea actiunilor Fondul Proprietatea (FP) in structura fondului de investitii iFond Financial Romania (IFR) a scazut pana la 26,5% la sfarsitul lunii martie, dupa ce, inainte de listarea FP la Bursa, reprezenta jumatate din activele totale ale IFR. In acelasi timp, actiunile SIF-urilor au ajuns sa reprezinte 34,4% din activ, fata de 23,45% la finele lunii februarie.

Valoarea participatiei de la FP este de 2,6 milioane de lei, cu 22,6% mai mica fata de cea de la sfarsitul lui februarie, perioada in care aceste actiuni au stagnat, ceea ce inseamna ca fondul a vandut titluri FP pentru a cumpara SIF-uri.  FP si SIF-urile sunt singurele detineri ale caror ponderi au suferit modificari importante in structura portofoliului.  SIF-urile au avut cresteri intre 10-30% in luna martie.

Actiunile SIF Oltenia au ajuns sa fie cele mai importante din portofoliul de titluri SIF, cu o pondere de 9,11% fata de 6,49% in luna precedenta, detronandu-le pe cele ale SIF Moldova, care in prezent au o pondere de 8,1% fata de 6,7% in februarie.

iFond Financial este administrat de societatea Intercapital Investment Management, parte din grupul financiar Intercapital.  Potrivit unei analize realizate de Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, acest fond a fost cel mai lichid emitent din primul trimestru al acestui an, daca se ia in calcul valoarea tranzactiilor raportat la capitalizarea bursiera pentru toate companiile listate pe piata principala a Bursei.

Tranzactiile cu titlurile IFR nu se afla, ca valoare, in topul celor mai mari rulaje zilnice de la BVB, dar Pasol considera ca indicatorul valoare tranzactii/capitalizare reprezinta o masura mai relevanta a lichiditatii decat strict valoarea tranzactiilor, din cauza dimensiunii diferite a emitentilor listati la Bursa.

Valoarea tranzactiilor cu unitatile acestui fond, de 3,08 milioane de lei, a reprezentat 36,8% din capitalizarea de la sfarsitul trimestrului. Numarul de unitati de fond tranzactionate a reprezentat 32,9% din numarul total de unitati emise.

La sfarsitul lunii martie, valoarea unitara a activului net al iFond Financial era de 246,85 lei/unitate de fond, ceea ce reprezinta o crestere cu 22,2% fata de valoarea de emisiune a unitatii de fond in oferta publica initiala de anul trecut. Fondul de investitii a reusit astfel sa bata performanta principalilor indici bursieri, care in aceeasi perioada au avut cresteri de 16,3% (indicele BET) si 21,3% (indicele BET-FI). De la inceputul acestui an, pretul unitatilor IFR a scazut insa la Bursa cu circa 17%, in timp ce indicele BET are o crestere de peste 13%, iar BET-FI, de aproape 23%.

”Consider ca performantele IFR in ceea ce priveste cresterea activelor si lichiditatea in piata sunt foarte bune, conform asteptarilor noastre; mai ramane sa vedem in perioada urmatoare si confirmarea acestor performante bune in pretul unitatilor de fond la bursa”, a comentat Razvan Pasol.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Fin.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu