Vineri, 11 aprilie 2014

Brokerii de la Intercapital incearca sa atraga investitorii in cel mai controversat proiect: Rosia Montana Gold Corporation

Sursa: prospect iFond Gold

Brokerii de la Intercapital Invest, care lanseaza azi oferta publica initiala (IPO) pentru iFond Gold, incearca sa convinga investitorii sa-si plaseze banii, indirect, in cel mai controversat proiect de pe piata romaneasca: Rosia Montana Gold Corporation.

iFond Gold intentioneaza sa plaseze 40% din activ in actiunile Gabriel Resources, compania ce detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In acelasi timp, alte 20% din activul fondului ar urma sa fie plasate in actiunile European Goldfields, compania care detine 80% din proiectul dezvoltat la Certej in Muntii Apuseni.

Brokerii de la Intercapital mentioneaza, in prospectul fondului, ca avand in vedere faptul ca proiectul Rosia Montana prezinta un risc semnificativ in ceea ce priveste obtinerea tuturor avizelor necesare si demararea exploatarii miniere, un procent suplimentar de 40% din activul fondului va fi plasat in alte exploatari miniere, localizate in diverse zone ale lumii, care au demarat deja procesul de exploatare.

Dupa lansarea fondului, procentul de detinere in actiuni Gabriel Resources poate fi ajustat, situandu-se intre 0-40%, in functie de evolutia pretului acestor actiuni, evolutia sectorului aurului, a proiectului Rosia Montana si a pietelor globale in ansamblu.

Gabriel Resources opereaza, prin intermediul Rosia Montana Gold Corporation, cea mai importanta exploatare aurifera din Romania si una dintre cele mai mari din Europa. Proiectul Rosia Montana este insa unul extrem de controversat, in conditiile in care o serie de organizatii se ocup puternic proiectului, considerand ca folosirea cianurii pentru extragerea aurului constituie o amenintare la adresa mediului.

Oferta iFond Gold va fi considerata a fi incheiata cu succes prin subscrierea a minimum 5.000 de unitati de fond. De altfel, incheierea cu succes este garantata, in conditiile in care Intercapital Invest s-a angajat sa subscrie diferenta pana la 5.000 de unitati, in cazul in care numarul total de unitati de fond subscrise de investitori se situeaza sub acest prag.

Dupa succesul pe care l-au avut cu oferta publica initiala (IPO) pentru fondul care investeste in principal in titluri Fondul Proprietatea (FP), brokerii de la Intercapital au majorat numarul maxim de unitati ce pot fi subscrise in cadrul IPO-ului pentru iFond Gold.

Astfel, ca si in cazul iFond Financial, fondul pentru care au derulat un IPO in vara,  pretul de vanzare a unitatilor iFond Gold este de 202 lei, iar numarul de unitati oferite este de 10.000. Acest numar poate fi majorat pana la 50.000 de unitati, in timp ce in cazul iFond Financial, numarul maxim de unitati ce puteau fi subscrise a fost de 40.000.

Oferta iFond Financial a fost suprasubscrisa de patru ori, inregistrandu-se cel mai ridicat nivel de subscriere de la IPO-ul Transgaz din decembrie 2007.

Oferta pentru iFond Gold se va derula pana pe 29 noiembrie.

O varianta a acestui articol a fost publicata in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Un comentariu

  1. Creator spune:

    Eu personal sunt complet impotriva acelui “proiect” Rosia Montana.
    Nu ca n-ar fi buni niste bani, dar cred ca stim cu totii cum se risipesc(fura) banii publici.Si de aceea prefer sa ramana ingropati acolo(vreo cateva zeci de ani) pana vor putea fi investiti cu cap.
    Si poate intre timp se mai imbunatatesc si tehnologiile de extractie, poate se renunta la cianuri…

Lasati un comentariu