Miercuri, 25 decembrie 2013

Budapesta pierde sentimentul urgentei

“Chestiunile din dezbatere nu sunt atat de presante”, a afirmat astazi vice-premierul Ungariei, Tibor Navracsics, cand a fost rugat sa comenteze intalnirea dintre premierul Viktor Orban si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Cu siguranta, aceleasi chestiuni erau cat se poate de presante la inceputul acestei luni cand forintul se scufunda, iar costurile de asigurare impotriva riscului unui default suveran al Ungariei depaseau valorile inregistrate in primavara 2009 post-Lehman Brothers. Declaratia de astazi a vice-premierului este un nou exemplu al faptului ca autoritatile politice pierd rapid sentimentul urgentei atunci cand pietele redevin tolerante. Notati, de asemenea, ca banca centrala a Ungariei a contrazis astazi majoritatea asteptarilor si a anuntat mentinerea ratei cheie a dobanzii la 7%. Daca decizia are legatura cu incercarile guvernului de a nationaliza banca centrala (caracterizarea apartine guvernatorului Andras Simor) este o intrebare deschisa.

Optimismul global ramane deocamdata intact, si pentru o perioada un val puternic ridica toate barcile. Intr-un plan mai larg, insa, forintul continua sa fie vulnerabil si raman la parerea ca investitorii subestimeaza 1) orgoliile actorilor principali ai crizei de incredere care afecteaza Ungaria (Budapesta, Bruxelles, Washington), 2) distanta de parcurs pana la un acord standby cu Fondul Monetar International / Comisia Europeana.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu