Miercuri, 12 martie 2014

Bursa a uitat de spectacol pentru o zi. Brokerii: Investitorii cu experienta asteapta o corectie

Bursa de la Bucuresti (BVB) a incheiat ziua fara evolutii spectaculoase, indicii inregistrand cele mai mici variatii din ultimele cinci saptamani. Cele mai lichide zece actiuni, reunite sub indicele BET, au castigat 0,4%, aceeasi evolutie fiind consemnata si pe indicele compozit, BET-C.

“Investitorii cu ceva experienta asteapta o corectie ca sa poata reintra la cumparare. Pe termen scurt  estimez o scadere a rulajelor si o evolutie <orizontala> pe indici. Chiar daca ar mai veni ceva rezultate bune din SUA, acestea au cam fost incluse in preturi de-a lungul ultimelor saptamani, asa ca nu ma astept la lucruri extrem de spectaculoase”, spune Rodica Albu, broker la firma de intermediere Romcapital.

In sectorul societatilor de investitii financiare (SIF), cresterea a fost in medie de 0,6%, impulsionata in special de evolutia pozitiva a SIF Banat Crisana (+1,2%) si SIF Moldova (+0,6%). Cel mai lichid emitent a fost SIF Oltenia (SIF5) cu schimburi de 4,2 mil. lei (1 mil. euro), si o apreciere a titlurilor cu 0,5%.

In domeniul bancar, Banca Transilvania (TLV) a avut un rulaj de 3,9 mil. lei (0,9 mil. euro) iar actiunile TLV au urcat 0,4%. De cealalta parte BRD a avut o evolutie modesta, terminand ziua in stagnare pe fondul unui rulaj de doar 290.000 lei (70.000) euro.

“Factori locali de influenta asupra evolutiei pietei ar mai fi, insa in buna parte acestia sunt ignorati atata timp cat trendul general este unul pozitiv. De exemplu in economia reala a Romaniei sunt tot felul de probleme, aproape in fiecare saptamana vedem proteste si miscari de strada. Probabil atunci cand va veni corectia se vor gasi multe motive pentru ea, printre care si cel spus anterior”, a mentionat Rodica Albu.

In sectorul energetic si al utilitatilor, Petrom (SNP) a urcat cu 0,8%, Transgaz (TGN) cu 1,6%, in timp ce Transelectrica (TEL) a fost printre putinele companii din domeniu care au scazut (-0,4%).

Dupa evolutii foarte bune in sedinta de miercuri, astazi titlurile Oil Terminal (OIL) si Siretul Pascani (SRT) au scazut cu 2%, respectiv 1,7%. Valoarea totala a tranzactiilor facute pe cele doua piete ale BVB a fost de 24,2 mil. lei (5,8 mil. euro).

ionut.sisu@economictimes.ro

Lasati un comentariu