Duminica, 23 martie 2014

Bursa de la Bucuresti profita de valul de scaderi din Europa si Asia si intra in top 3 cresteri la nivel global

Sursa: Bespoke Investment Group

In pofida corectiilor mari din ultimele saptamani  care au afectat bursele din Europa si Asia, bursa de la Bucuresti a reusit sa-si mentina cresterea de la inceputul anului, intrand din nou intre primele trei piete dupa castigurile aduse investitorilor, cu un plus de peste 22%, potrivit unui clasament realizat de firma de investitii britanica Bespoke Investment Group, care a luat in calcul performanta principalilor indici bursieri din cele mai importante 78 de piete la nivel global.

BVB mai fusese in top 3 cresteri la nivel global si in 2009, cand pietele au plusat puternic, incercand sa-si revina dupa prima unda de soc a crizei financiare care provocase pierderi uriase in 2008.

Bursa romaneasca este depasita doar de cea din Venezuela, care inregistreaza  crestere de peste 70%, dar in conditiile unei inflatii de doua cifre, si de piata din Vietnam, cu un castig doar usor peste cel adus de actiunile listate la Bucuresti.

Cel mai slab de la inceputul anului sta bursa din Sri Lanka, cu un minus de 11%, dar nici Spania nu este foarte departe, cu o pierdere de 7,65%.

Dintre tarile din grupul celor mai industrializate sapte natiuni (G7), Japonia are cea mai buna performanta, cu un plus de aproape 20%. Germania este pe locul al doilea, cu un randament de 16,6%, urmata de Statele Unite cu 11,6%. Canada are cea mai slaba performanta, din acest grup, in conditiile unui avans de doar 2,8%.

Grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) performase mult mai bine inainte de evolutia din aceasta saptamana. Dupa scaderile din ultimele zile, China mai are o crestere de doar 2,4%. Celelalte piete au cresteri de peste 10%, dar si in cazul acestora se vede efectul corectiilor din ultima perioada. Rusia, care la inceputul lunii, se afla pe locul al treilea, inaintea Romaniei, cu un randament de aproape 22%, a iesit acum din top 10, castigul reducandu-se la 17%.

 

Lasati un comentariu