Miercuri, 20 august 2014

Bursa pentru to(n)ti (partea I). Cum alegem momentul optim sa investim pe bursa ?

Astazi voi incepe un capitol special cu recomandari personale referitoare la cum sa procedeze cei care vor sa devina sau sunt deja in postura de investitori incepatori pe bursa si ce capcane sa evite.

Cred ca una dintre cele mai importante recomandari pe care le-as putea face celor care vor sa investeasca in actiuni este sa-si aleaga foarte bine momentul achizitiei si sa cantareasca cu grija decizia. Multi investitori cumpara actiuni cand se decid sa plaseze o suma pe bursa fara sa se gandeasca prea mult daca este un moment bun de cumparare. Chiar daca intentia este una de cumparare, nu va repeziti la prima actiune care va face cu ochiul, ci asteptati sa prindeti un moment oportun care sa va garanteze un castig macar pe un orizont de 2-3 ani, altfel veti porni la drum cu un handicap foarte greu de recuperat.

Nu va luati dupa sfaturile brokerilor sau oameni specializati in piata de capital pentru a decide cand sa cumparati pe bursa. Acesti oameni traiesc din comisioanele pe care le percep de la investitori ca voi si de aceea sunt tentanti de multe ori sa recomande cumparare chiar daca situatia nu o cere. Motive pentru achizitii se pot gasi in absolut orice moment si context, insa nu inseamna si ca acel context este unul favorabil investitiilor la bursa.

Regula numarul 1 in investitii pe bursa din perspectiva mea este: Nu cumparati actiuni cand companiile o duc foarte bine. Atunci este momentul cel mai bun sa scapati de ele (fara resentimente). Cel mai bun moment pentru achizitii este cand companiile o duc rau, dar ATENTIE, nu companii in pragul falimentului, ci numai daca va asteptati ca firma sa depaseasca momentul dificil fara sa piarda prea mult capital.

Ca sa fiti siguri investiti in companii mari (blue-chips-uri), monopoluri si in companii cu actionariat puternic, care pot sa sustina cu capital compania daca este cazul.

Recesiunea este cel mai optim moment de achizitii pe bursa, pentru ca cele mai multe companii tind sa subperformeze din punct de vedere al rezultatelor astfel ca perspectivele de imbunatatire a indicatorilor financiari cresc exponential pe masura ce economia isi revine iar de cele mai multe ori actiunile se tranzactioneaza la valori reduse in acea perioada tocmai din cauza rezultatelor slabe si neincrederii investitorilor.

Istoria arata insa ca ciclurile economice se succed cu destul de multa repeziciune, iar o economie nu poate sa stea in medie mai mult de cateva trimestre pe minus.

Cotatiile actiunilor pot sa continue sa scada si in recesiune, insa de cele mai multe ori cand aflam in mod oficial (de la INS), ca economia a intrat in recesiune (echivalentul a doua trimestre consecutive de scadere economica), economia este deja pe punctul de a depasi cel mai critic moment si investitiile la bursa incep sa devina rentabile.

Este adevarat ca multe companii pot sa inregistreze profituri in crestere si cand economia merge prost, asa zisele actiuni defensive, dar aceasta nu este o garantie ca actiunile companiei respective nu vor scade. Motivul este ca in recesiune companiile se tranzactioneaza la un discount mai mare decat ar fi cazul in mod obisnuit.

Transgaz Medias (TGN) este exemplul cel mai elocvent, fiind una dintre putinele companii care au inregistrat profituri in crestere pe fondul recesiunii din 2009-2011, insa valoarea actiunilor s-a injumatatit pe bursa, pentru ca pe plan international companiile din domeniu s-au tranzactionat si la multiplii de doua ori mai mici decat cand economia era pe val.

Fenomentul are loc din cauza ca in recesiune cererea se contracta iar companiile au destule capacitati neutilizate, isi reduc investitiile si nu se mai gandesc la achizitii. Totodata, in recesiune conditiile de creditare sunt inasprite de catre banci fapt ce face dificila achizititia pe credit. Una peste alta cererea pentru achizitii este mult mai mica si proprietarii trebuie sa-si vanda companiile la preturi mai mici si cu discounturi mai mari pentru a-i tenta pe cumparatori.

Cristian Dumitru este editor la EconomicTimes.ro

Un comentariu

  1. Flo spune:

    Sfaturi utile cred, mai ales pentru cei mai putin experimentati. Astept cu interes si continuarea…

Lasati un comentariu