Miercuri, 20 august 2014

Bursa pentru to(n)ti (partea II). Cand este cel mai bun moment sa scapi de actiuni?

In prima parte am discutat despre cum identificam momentul optim ca sa investim pe bursa si de ce este important ca acest moment sa fie cat mai bine aproximat.

Daca nu ati citit inca prima parte va recomand sa o faceti aici :

http://economictimes.ro/bursa-pentru-tonti-partea-i-cum-alegem-momentul-optim-sa-investim-pe-bursa/

In continuare voi discuta despre alegerea momentului cel mai bun sa vinzi actiuni.

Multa lume considera inainte de criza subprime din SUA care a inceput in 2007 ca atat timp cat investesti in actiuni pe termen lung, si acum ma refer la perioade de genul 10 – 30 de ani, intr-un portofoliu diversificat care sa contina cele mai lichide si mari companii listate la bursa, in cazul nostru companiile incluse in indicele BET, un investitor nu trebuie sa-si vanda niciodata actiunile.

Evolutia burselor din ultimii cinci ani a aratat o cu totul alta fata a acestei povesti, iar unii investitori care nu au vandut la timp s-au trezit ca dupa 10 ani inregistreaza chiar o pierdere, fara a considera si efectul negativ al inflatiei din aceasta perioada, care nu este deloc de neglijat cand vine vorba de perioade lungi de timp.

Indicele general al bursei, BET-C, a pierdut peste jumatate din valoare in ultimii cinci ani, o perioada considerata a fi destul de lunga de catre investitorii de pe bursa de la Bucuresti, ceea ce arata inca o data ca pasivitatea investitorilor poate sa coste scump.

A vinde la timp actiunile de pe bursa este la fel de important ca gasirea momentului oportun de a cumpara actiuni.

Daca motive pentru a cumpara se pot gasi oricand, motivele pentru a vinde nu sunt asa de evidente si de obicei sunt chiar contradictorii cu logica care se petrece in mintea investitorilor.

Momentul cel mai bun pentru a vinde actiunile detinute la bursa este dupa o perioada de cativa ani poate in care conditiile economice generale au fost excelente, iar economia este supraincalzita.

De ce ? Pentru ca cel mai probabil la acea data actiunile sunt evaluate la indicatori foarte ridicati (in special P/B – pret raportat la valoarea contabila/actiune) si trebuie sa tineti seama de faptul ca ciclurile economice se succed iar conditiile de piata nu se mentin la infinit.

Cum va dati seama ca economia este supraincalzita? Cateva dintre semnalele de alarma sunt urmatoarele: oamenii se imprumuta mai mult decat pot sustine cu resursele pe care le au la dispozitie pentru a achiziona masini, case, echipamente IT si alte bunuri de folosinta indelungata sustinuta de conditii foarte avantajoase la creditare. Un al doilea semnal care indica ca ar fi cazul sa scapi de actiuni este faptul ca preturile o iau razna, mai ales pe piata imobiliara. Atunci optimismul este la cote maxime, investitorii nu mai tin cont la ce evaluari cumpara actiuni pe bursa si companiile atrag foarte multi bani prin majorari de capital si IPO-uri.

Alte semnale sunt ca aproape toate companiile au programe ample de dezvoltare pentru a-si creste capacitatea de productie, cresterea vanzarilor accelereaza puternic si profiturile se multiplica de la an la an.

Chiar daca evaluarile arata bine la nivel fundamental, nu va lasati pacaliti de faptul ca acele companii o duc bine intr-un context favorabil de piata si ca-si vor pastra aceleasi profituri si in viitor. Acest lucru aproape ca nu se intampla niciodata si chiar daca se intampla am discutat in Partea I de ce pot sa le scada actiunile si in aceste conditii.

Exista sanse extrem de mici sa gasiti o companie ale carei actiuni sa creasca in orice context de piata si de obicei acestea nu aduc randamente prea mari.

Investitorii incepatori tind sa se ataseze de actiunile din portofoliu mai ales daca le-au adus castiguri importante in trecut si se tem sa vanda in pierdere, agatandu-se mereu de speranta ca acestea vor reveni pana cand isi pierd toata speranta si abandoneaza investitiile la bursa.

Daca ne referim exclusiv la momentul actual, probabil ca este unul mai propice pentru a cumpara actiuni decat a vinde titluri cotate pe bursa avand in vedere conditiile de pe piata creditarii si contextul actual de criza.

Doar respectarea acestor sfaturi va pot aduce randamente peste cele inregistrate de bursa fara prea multa atentie orientata asupra pietei. In cadrul sectiunii Portofoliul Virtual EconomicTimes.ro, pe care o puteti urmari saptamanal pe site, incerc printr-o observatie aprofundata asupra situatiei economice la nivel mondial sa obtin o si mai mare aproximare a momentelor optime pentru a vinde si cumpara actiuni pe bursa.

Comentariu de Cristian Dumitru – editor la EconomicTimes.ro

cristian.dumitru@economictimes.ro

Lasati un comentariu