Vineri, 11 aprilie 2014

Bursa vrea sa ii rasplateasca pe cei mai harnici brokeri: Le reduce comisioanele in functie de rulaj si acorda bonificatii celor care aduc emitenti noi

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a aprobat saptamana trecuta politica de stimulare a a participantilor la piata de capital, in vederea cresterii lichiditatii pietei si a diversificarii instrumentelor oferite spre tranzactionare.

Politica de stimulare este axata pe trei niveluri dedicate pietei la vedere, pietei la termen, precum si participantilor la sistemul de tranzactionare al BVB, si va intra in vigoare incepand cu 1 septembrie.

Astfel, Bursa va acorda reduceri ale comisioanelor de tranzactionare aplicate unui Market Maker, in functie de valoarea lunara tranzactionata pe fiecare parte (cumparare sau vanzare), pe contul House, pe simbolul pe care este inregistrat ca Market Maker, si in piata principala a acestuia. Trimestrial, BVB va efectua o evaluare a datelor respective.

De exemplu, pe titlurile Erste Bank,  brokerii ar putea ajunge sa plateasca un comision de 0,01% pe partea de cumparare si 0,035% pe partea de vanzare, daca au un rulaj de cel putin 5 milioane de lei.

In cazul FP, brokerii pot ajunge la comisioane de 0,01% si, respectiv, 0,035%, daca au un rulaj mai mare sau egal cu 40 milioane de lei.

Totodata, Bursa a aprobat acordarea, pentru Market Makerii pe Piata Derivatelor, a unui discount la factura lunara datorata BVB, valabil pe o perioada de 1 an.

Totusi, una dintre cele mai importante masuri luate de BVB este cea care prevede bonificatii pentru brokerii care aduc emitenti noi in piata.

Astfel, pentru listarea de societati pe piata reglementata, fie societati noi, fie provenind de pe Rasdaq, dar cu exceptia celor la care statul este actionar, participantul care intermediaza listarea companiei va beneficia de o reducere a facturii privind valoarea comisionului de tranzactionare lunar datorat pe piata la vedere de 2.000 euro. Daca este vorba de o societate noua, pe langa suma fixa de mai sus, Participantul va beneficia si de un procent de 50% din comisionul de tranzactionare generat de tranzactionarea pe o perioada de 12 luni calendaristice a emitentului respectiv pe Piata Regular (Principala), aplicat prin reducerea facturii privind valoarea comisionului de tranzactionare lunar datorat pe piata la vedere de catre respectivul Participant.

Pentru listarea de societati pe ATS BVB, fie societate noua, fie provenind de pe Rasdaq, Participantul care intermediaza listarea societatii, va beneficia de o reducere a facturii privind valoarea comisionului de tranzactionare lunar datorat pe piata la vedere de 500 euro. Daca este vorba de o societate noua, pe langa suma fixa de mai sus, Participantul va beneficia si de un procent de 50% din comisionul de tranzactionare generat de tranzactionarea pe o perioada de 12 luni calendaristice a emitentului respectiv pe Piata Principala, aplicat prin reducerea facturii privind valoarea comisionului de tranzactionare lunar datorat pe ATS de catre respectivul Participant.

Foto: Idea go / FreeDigitalPhotos.net

Lasati un comentariu