Miercuri, 19 februarie 2014

Bursele aproape neschimbate inaintea weekendului prelungit

Sursa: BT AM

Bursele internationale au fost aproape neschimbate joi dupa ce au scazut in prima parte a sedintei de tranzactionare. In Europa sectorul minier (+2.1%) a contrabalansat depreciera din sectorul bancar (-0.4%), in timp ce in SUA presiunile asupra sectorului telecomunicatiilor a fost contrabalansat de cresterile din IT (+0.5%). Indicele FTSEurofirst 300 a castigat 0.1%, iar indicele S&P 500 a pierdut 0.1%. Licitatia de obligatiuni din Franta a avut succes, spre deosebire de cea din Spania de miercuri care a ingrijorat pietele. Totusi, randamentele la obligatiunile emise de Spania (5.7%) si Italia (5.4%) sunt la cel mai inalt nivel de la inceputul lunii martie.

Indicele ATX (-1.6%) a continuat sa scada, dupa ce investitorii si-au redus pozitiile pe sectorul bancar; Raiffeisen (-3.1%) si cel petrolier; OMV (-3.5%), Schoeller-Bleckmann (-2.7%).

Europa, SUA nu vor tranzactiona vineri

Bursele din Asia au fost aproape neschimbate vineri dimineata confor indicelui MSCI Asia Pacific-Ex Japan (-0.1%) in asteptarea datelor lunare despre piata muncii in SUA. Bursele din Europa si SUA vor fi inchise vineri cu ocazia unei sarbatori, insa futures pe SUA indica un avans de 0.2% dimineata.

Macroeconomie: EU: Vineri se vor publica date despre productia industriala in Cehia (+3% anual), Ungaria (+0.8% lunar) si Bulgaria. Franta va publica date despre balanta bugetara si cea comerciala. SUA: Datele lunare despre piata muncii in martie vor indica o crestere a numarului de locuri de munca cu 205 mii, in timp ce somajul ar trebui sa ramana constant la 8.3%.

Eveniment: Bursele Europene si din SUA sunt inchise cu ocazia unei sarbatori.

Piata locala

Indicii locali continua pe minus

Indicele BET-XT a scazut joi cu 0.6% pe o valoare de tranzactionare de RON 16.9 milioane, sub media zilnica de la inceputul anului. Cele mai mari contributii negative le-au avut Fondul Proprietatea (-1.7%), SIF Oltenia (-2.2%) si SIF Transilvania (-1.7%). Cea mai mare crestere ieri a avut-o BVB (+1.6%) unde SIF Transilvania a raportat atingerea pragului de detinere de 5%.

Ministerul Finantelor a atras ieri RON 1.5 miliarde pe 4 ani

Randamentul obtinut de stat a fost de 6.06%, in scadere de la 6.29% cat a obtinut la emisiunea similara din martie.Suma imprumutata a fost cu RON 0.5 miliarde mai mare decat cea din prospectul de emisiune iar suma oferita de banci a fost de RON 2.7 miliarde.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

 Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu