Sambata, 15 februarie 2014

Bursele europene au deschis in scadere

Sursa: BT AM

Bursele europene au deschis in scadere joi dimineata pe masura ce ingrijorarile in legatura cu evolutia economiei globale persista, cu toate ca la intrunirea de maine a ministrilor de finante se va discuta mentinerea in paralel a celor doua mecanisme menite sa mentina stabilitatea zonei euro in paralel timp de un an incepand din iunie, sugerand o capacitate totala pentru aceasta perioada intre €700 si €940 miliarde (Bloomberg). Azi va avea loc o greva generala in Spania (Reuters). Grecia ar putea nevoie de o noua restructurare a datoriei publice conform Moritz Kraemer, seful departamentului de ratinguri suverane la Standard & Poor’s (Bloomberg).

Macroeconomie: EU: Increderea mediului de afaceri din zona euro si increderea consumatorilor ar trebui sa ramana relativ constante in martie conform sondajului care va fi publicat de Comisia Europeana. Cehia va pastra dobanda de politica monetara neschimbata la 0.75%. Preturile locuintelor in Marea Britanie ar putea creste cu 0.2% in martie, in timp ce somajul in Germania ar putea ramane constant la 6.8% in martie. Somajul s-ar putea majora in Ungaria cu 0.3% la 11.4% in februarie.  SUA: A treia estimare a PIBului in SUA pentru T4 2011 ar trebui sa indice o rata de crestere de 3% anualizata (0.75%), in timp ce cererile de ajutor de somaj ar trebui sa ramana constante in jurul valorii de 350 mii.

Eveniment: OECD va publica noi prognoze privind evolutia economiilor G7. Italia va vinde obligatiuni cu scadenta in 2017 si 2022 in valoare de €8.25 miliarde.

Piata locala

Zi indecisa la bursa, lichiditatea ramane scazuta

Indicii locali au incheiat sedinta de miercuri mixt (BET-XT +0.04%, BET-FI -0.23%). Valoarea de tranzactionare a fost de RON 19 milioane, sub cea de miercuri. Cresterea BET-XT a fost sustinuta de Azomures (AZO,+2.1%), Petrom (SNP, +1.2%) si SIF Oltenia (SIF5, +1%). Erste Bank a scazut ieri cu 1.5%, corelat cu performanta sectorului financiar european (-1.5%). Pe actiunea Banca Transilvania  (TLV, +0.3%, RON 1.083) s-au transferat ieri printr-o tranzactie deal 3 milioane de actiuni (0.2% din numarul total de actiuni al bancii) la RON 1.08.

Ne asteptam ca Banca Nationala a Romaniei sa reduca azi dobanda de politica monetara cu 0.25% la 5.25% conform scenariului nostru (link), insa nu excludem si posibilitatea unei reduceri a rezervei minime obligatorii la lei cu 2%-5% pentru a stimula si reduce costul de creditare in lei, care a ramas in urma scaderilor nivelului dobanzilor practicate in piata. Anticipam inca o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0.25% pana la 5% jumatatea anului, cel mai probabil in cadrul urmatoarei sedinte, in luna mai. Consideram ca inflatia redusa, somajul la un nivel ridicat, deficitul de cerere agregata si cresterea economica sub potential sunt argumente pentru relaxarea conditiilor monetare. Nu anticipam miscari extraordinare pe EURRON sau pe curba de randament a Romaniei avand in vedere ca reducerea dobanzii de azi pare inclusa in preturi.

Tendinta de crestere in industria prelucratoare si constructii pe urmatoarele 3 luni

Managerii firmelor din industria prelucratoare si din constructii vad o tendinta de crestere a activitatii pentru perioada martie–mai, raportat la precedentele 3 luni. Pentru comertul cu amanuntul si servicii tendinta este de crestere moderata. Pe toate cele 4 sectoare managerii estimeaza o relativa stabilitate a numarului de angajati iar preturile sa inregistreze o crestere usoara. Cel mai mare sold conjuctural (diferenta intre managerii care estimeaza o crestere a preturilor si cei care apreciaza ca ele vor scadea) se inregistreaza in cazul comertului cu amanuntul. Trebuie notat faptul ca datele nu sunt ajustate pentru sezonalitate, iar vremea calda de la inceputul lunii a avut probabil un efect pozitiv asupra sondajului.

Sursa: INSSE, Mediafax

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu