Luni, 24 februarie 2014

Bursele europene scad pe masura ce randamentul obligatiunilor italiene creste

Foto: Renjith Krishnan

Indicele FTSEurofirst 300 (-1.8%) a scazut joi pe masura ce problemele din sfera politica si o decizie a unui depozitar important din piata italiana de a ridica marja minima solicitata pentru toate obligatiunile emise de Italia a ridicat semnificativ randamentul la care acestea se tranzactioneaza. Ridicarea nivelului marjei a produs apeluri in marja pentru multi investitori si i-a determinat sa vanda (FT). Aceasta decizie a contrabalansat, in combinatie cu insistenta premierului Berlusconi pentru alegeri anticipate in loc de un guvern tehnocrat, cumpararile pe care Banca Centrala Europeana le facea pe piata italiana de dimineata, in incercarea de a tine randamentul sub 7%; nivel considerat nesustenabil si limita la care Grecia, Irlanda si Portugalia au cerut ajutor din partea UE si a FMI. Randamentul pentru obligatiunile italiene la 10 ani a atins un maxim intraday de 7.44% miercuri, insa a incheiat sedinta la 7.21%.

Indicele austriac ATX (-3.1%, 1923.2) a scazut semnificativ in sedinta de miercuri dupa ce investitorii au vandut companiile care au avut rezultate mai slabe decat asteptarile, precum OMV (-3.6%) si Wienerberger (-6.9%), dar si actiunile cele mai lichide, precum Erste (-2.4%) si Voestalpine (-6%).

Bursele americane s-au prabusit pe baza stirilor din Europa

Indicele S&P 500 (-3.7%) s-a depreciat semnificativ miercuri dupa mai multe declaratii ale liderilor germani si francezi care sugerau posibilitatea crearii unei zone euro concentrate si integrate fiscal, cu posibilitatea de a avea mai putini membri decat in prezent. Angela Merkel a declarat ca o uniune care nu poate sa se schimbe nu are cum sa supravietuiasca, referindu-se la nevoia integrarii tarilor in ceea ce priveste politica fiscala si taxele (Reuters). Consideram ca criza datoriilor suverane este un moment oportun pentru o unificare fiscala, cel putin intre tarile mari din zona euro. O singura companie a inchis in crestere in indicele S&P 500, iar bancile au inregistrat printre cele mai ample deprecieri (-5.9%).

Italia devine centrul crizei datoriilor suverane din zona euro

Bursele internationale scad semnificativ joi, in trend cu pietele americane si asiatice de peste noapte. Italia va ramane in centrul atentiei, mai ales in contextul unei licitatii programate pentru azi unde cauta sa se imprumute cu €5 miliarde din piata monetara in contextul cresterii semnificative a randamentului solicitat de investitori. Mai multi oficiali europeni au declarat ca nu au luat in considerare acordarea de ajutor catre Italia (Reuters). Impactul unui randament ridicat pe termen scurt nu este semnificativ asupra bugetului Italiei avand in vedere ca randamentul mediu al obligatiunilor emise este 4%, insa este sub semnul intrebarii capacitatea tarii de a calma pietele si de a aduce randamentul la un nivel aceptabil, sub 5.5%.  Burse/Futures: Asia: Nikkei (-2.9%), Hang Seng (-5.4%), China CSI 300 (-1.9%). Europa: FTSE (-2%), DAX (-2.1%), CAC (-2.1%). SUA: S&P 500 (-0.5%) (date la 9:59).

Macroeconomie: EU: Joi asteptam date despre inflatia in Germania in octombrie, care ar trebui sa ramana stabila la 2.5% anual. SUA: Datele despre balanta comerciala in septembrie ar trebui sa indice un deficit de aproximativ $46 miliarde, in timp ce numarul de cereri de ajutor de somaj de saptamana trecuta ar trebui sa ramana stabil la 400 mii.

Eveniment: Italia va emite azi certificate de trezorerie cu scadenta la un an in valoare de €5 miliarde. Exista posibilitatea anularii sau amanarii licitatiei. Banca Centrala Europeana va publica raportul lunar. Comisia Europeana va publica noi estimari privind cresterea economica in Uniunea Europeana.

Piata locala

SIF-urile dau inapoi castigurile din ultimele zile

Sub influenta negativa a pietelor europene (FTSE300:-1.8%,966 puncte), SIF-urile au cedat din avansul puternic de marti, indicele BET-FI inchizand in scadere cu 2.3%. Indicele BET-XT a terminat si el in scadere cu 1.1%, raportul dintre titlurile in scadere si cele in crestere fiind de 20 la 3. Valoarea de tranzactionare a fost de RON 26.9 milioane. Dupa rezultatele la 9 luni care au depasit asteptarile pietei, Petrom a crescut cu 2.1% pe o valoare de tranzactionare de RON 0.7 milioane.

Inflatia in Romania a accelerat in octombrie cu 0.6% lunar pe baza unor cresteri de preturi mai mari decat anticipam pentru servicii (+0.8%) si produse nealimentare (+0.8%). Am estimat o crestere lunara de 0.3% la 3.2% anual in octombrie, pe media pietei (Reuters +0.4%, Bloomberg +0.3). Vom publica mai multe detalii in cursul zilei si in raportul de vineri.

Plus la cifra de afaceri si scadere de profitabilitate pentru Transelectrica in trimestrul 3

Cifra de afaceri a Transelectrica (RON  18.23) in perioada iulie-septembrie a fost de RON 613 milioane lei in crestere cu 4% comparativ cu perioada similara din 2010. Profitul din exploatare in aceeasi perioada a scazut cu 55% iar firma a trecut pe pierdere (RON 26 milioane) comparativ cu profit de RON 63 milioane in perioada iulie-septembrie 2010.

In primele noua luni ale anului cifra de afaceri a crescut cu 8%, profitul din exploatare a crescut de 2.8 ori iar profitul net de 30 ori la RON 153 milioane. De la 1 ianuarie 2011 tariful pentru transportul energiei electrice a crescut cu 10.4%.

Majorarea de capital la Nuclearelectrica ar putea dilua detinerea Fondului Proprietatea

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP) anunta ca majorarea de capital pe care intentioneaza sa o deruleze statul la Nuclearelectrica ar putea avea ca efect scaderea valorii activului net unitar al FP cu ~1.8%, raportat la VAN anuntat pentru 30.09.2011. Administratorul isi afirma intentia de a utiliza toate mijloacele legale disponibile pentru protectia detinerilor fondului.

Exporturile ating un nou maxim istoric in septembrie

Deficitul comercial a fost de €741.1 milioane in septembrie, cand s-a inregistrat o apreciere semnificativa atat a importurilor (+14%), cat si a exporturilor (+20.7%), care inregistreaza un nou record pe seria noastra de date (€4.1774 miliarde).

Incetinirea ritmului de crestere atat pentru exporturi cat si pentru importuri pe care am vazut-o in iunie si iulie pare sa se fi redresat, iar ritmul anual de crestere al exporturilor (+18.7%) a fost din nou mai ridicat de cat cel al importurilor (+13%), sugerand o contributie pozitiva la PIB la sfarsitul celui de-al treilea trimestru, dar si ca cererea interna din partea consumatorilor a ramas la un nivel modest.

Cererea externa a fost principalul motor al sustinerii avansului impresionant al exporturilor din ultimul an, in timp ce erodarea puterii de cumparare a consumatorilor a adus un ritm de crestere mai scazut pentru importuri. Industria a crescut cu un ritm accelerat, cu contributii din partea producatorilor de bunuri intermediare si a celor de bunuri de capital (autoturisme, telefoane), insa incetinirea ritmului de crestere penru economia Germaniei—principalul partener comercial al Romaniei—de la sfarsitul acestui an si care este anticipata pentru anul viitor va afecta cu siguranta rata de crestere a industriei si implicit a exporturilor. Figura 4 ilustreaza evolutia sondajului PMI in randul managerilor din industrie in Germania—un bun leading indicator atat pentru cresterea economica cat si pentru productia industriala germana—si a evolutiei exporturilor Romaniei (anual). Scaderea pe care o observam pe indicele PMI in ultimele luni—valorile sub 50 sugereaza contractie, iar cele peste 50 expansiune—sugereaza ca rata de crestere a industriei romanesti (corelata cu cea germana) si implicit a exporturilor va incetini in perioada urmatoare. Evolutia cursului EURRON aprilie-octombrie (+5.5% pe curs mediu) a sustinut exporturile si le-a facut mai competitive, iar stabilizarea cursului pe care o intrevedem pentru lunile urmatoare (in lipsa unor socuri externe puternice) va continua sa sustina exporturile. O revenire modesta a consumului in 2012 ar trebui sa impulsioneze importurile—influentate negativ de cursul de schimb—si sa majoreze deficitul commercial.

Crestere modesta a cifrei de afaceri a Teraplast in primele 9 luni

Cifra de afaceri a producatorului de sisteme de instalatii Teraplast (RON 0.33) a crescut in primele 9 luni din 2011 cu 2% pana la RON 164 milioane dar firma a trecut pe pierdere din exploatare si pe pierdere neta (RON 4 milioane si respectiv RON 7 milioane). In trimestrul 3 cifra de afaceri a scazut cu 3% iar firma a inregistrat o pierdere neta de RON 2 milioane. Profitul net din acest an a fost influentat negativ de necesitatea inregistrarii anumitor provizioane si corectii in prima jumatate a anului, dar si de cresterea costurilor cu materiile prime, care au fost transferate doar partial in pretul de vanzare din piata.

Bursa de Valori isi dubleaza profitul obtinut in trimestrul 3

In T3 2011 cifra de afaceri a Bursei de Valori Bucuresti (RON 27) a crescut cu 140% comparativ cu T3 2010 pana la RON 6 milioane. BVB a obtinut profit din exploatare de RON 2.5 milioane fata de o pierdere de RON 0.3 milioane in T3 2010. Cumulat pe primele 9 luni cifra de afaceri a crescut cu 54%, profitul din exploatare cu 222% si profitul net cu 156% pana la RON 15.8 milioane. Capitalizarea firmei este de RON 207 milioane.

Banca Comerciala Carpatica ramane pe pierdere la 9 luni

Banca Comerciala Carpatica (RON 0.0571) a inregistrat la 30.09.11 o pierdere neta de RON 25 milioane, mai mica decat la 30.09.10 cu 78%. Operational, banca a inregistrat un profit de RON 9.8 milioane. Activele bancii au crescut fata de 30.06.11 cu 5.5% dar sunt mai mici cu 2.4% fata de 30.09.2010.

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu