Luni, 20 ianuarie 2014

BVB lupta sa previna o eventuala listare a companiilor de stat pe piete externe la sfatul bancilor straine

Sursa: Fin.ro

Marile grupuri financiare ale lumii s-au aratat interesate de intermedierea vanzarii actiunilor romanesti

Vanzarea unor pachete de actiuni de la companiile de stat prin ofer­te publice initiale (IPO) pe bursele externe ar putea aduce doar un avantaj al unei vizibilitati mai mari, si acesta doar temporar, in timp ce piata de capital romaneasca si econo­mia in ansamblu ar avea de pierdut in spe­cial pe termen lung, se arata intr-un un studiu transmis guvernului de conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Bursa de la Bucuresti (BVB) incearca sa preintampine eventualele recomandari pe care statul roman le-ar putea primi de la bancile de investitii straine in legatura cu listarea pachetelor de actiuni de la companiile din portofoliu  pe alte piete decat cea locala.

Oficialii BVB considera ca atat piata de capital, cat si statul ar avea de castigat daca vanzarea pachetelor de ac­tiuni minoritare s-ar face doar pe bursa au­tohtona.

„Van­zarea unor pachete mino­ritare prin IPO prin intermediul unor burse straine ar putea aduce un avan­taj al unei vizibilitati temporare mai mare pe piete de capital internationale. Dincolo de o vi­zibilitate mai mare, limitata totusi tem­porar, listarea pe pie­te straine este o solutie care im­plica dezavantaje directe importante: un pret mai mare pen­tru statul roman in mod di­rect, dar si costuri indirecte pentru economia romaneasca in ansamblul sau si pietele financiare, in particular, pe termen lung”, au precizat ofi­cialii Bursei de la Bucuresti, intr-un studiu transmis guvernului.

Bursa de la Bucuresti are de partea ei exemplul recent al celui mai mare grup farmaceutic local A&D Pharma, care s-a delistat de la Bursa din Londra din cauza interesului extrem de redus al investi­torilor pentru titlurile companiei.

Perlele coroanei

Statul pregateste in prezent vanzarea prin oferte secundare a unor pachete de actiuni suplimentare de la Petrom, Trans­electrica si Transgaz, dar si vanzarea prin IPO, probabil anul viitor, a unui pachet de 15% din Romgaz. Planul mai larg al guver­nului, anun­tat anul trecut, prevede si posi­bilitatea vanzarii prin bursa a partici­patiilor detinute la com­paniile de energie priva­tizate (in pre­zent, subsidiare ale E.ON, Enel, GDF Suez).  Re­cent, autoritatile au anuntat ca iau in calcul si listarea ac­tiunilor Romtelecom la Bursa, daca grupul elen OTE, care detine pachetul majoritar, nu va oferi un pret apropiat celui cerut de statul roman.

„Nu s-a pus pana acum problema listarii companiilor de stat pe piete externe, dar vrem sa prein­tam­pinam eventualele sfaturi pe care inter­mediarii straini le-ar putea da statului roman in acest sens. Consideram ca statul roman ar putea dezvolta piata de capital, dar s-ar ajuta si pe el prin doua masuri: listarea la bursa locala a com­paniilor de stat si stimularea inves­tito­rilor prin revenirea la sistemul de im­pozitare cu o cota diferentiata in func­tie de perioada de detinere a titlurilor”, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

Nu este prima data cand oficialii Bursei de la Bucuresti se arata impotriva listarii companiilor mari si pe alte piete. Valentin Ionescu declarase luna trecuta ca nu doreste o listare a Fondului Pro­prietatea (FP) si pe o alta bursa, desi reprezentantii grupului Franklin Tem­ple­ton, care administreaza FP, mentio­nasera inca de acum doi ani ca au in plan listarea si pe o bursa straina.

Listarea FP nu a reaprins doar inte­resul investitorilor straini pentru bursa locala, ci si al celorlalti operatori bursieri. Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, a venit la BVB la inceputul lunii februarie, afirmand chiar ca dupa listarea Fondului a dorit sa viziteze cat  mai repede aceasta bursa.

Bursa locala trebuie sa se consolideze

BVB are tot interesul sa „tina” com­paniile mari doar pentru ea, cel putin pentru o perioada, astfel incat sa poata sa se consolideze piata locala.

Conducerea Bursei de la Bucuresti spune in acelasi timp ca desfasurarea IPO-urilor prin intermediul pietei locale prezinta pentru statul roman o serie de avantaje de ordin fiscal, precum si unele legate de dezvoltarea economica (creare de locuri de munca). Dezvoltarea pietei financiare romanesti ar contribui totodata la atragerea unor analisti financiari care sa „acopere” economia locala si ar deter­mina cresterea ponderii institutiilor financiare in PIB-ul Romaniei.

„Locul listarii actiunilor are o in­fluenta directa si majora asupra veni­turilor realizate de statul roman din im­pozitul pe profit aplicat atat BVB, cat si intermediarilor de pe piata romaneasca (SSIF)”, au mentionat reprezentantii BVB.

Potrivit acestora, prin adancirea pietei de capital romaneasca, intermediarii vor angaja personal nou in vederea satis­facerii necesarului privind departa­men­tele de brokeraj, de analiza. Persoanele nou angajate vor realiza un venit, din care o buna parte va merge in consum, in asa fel incat statul roman va incasa TVA din produsele/serviciile achizitionate de per­soanele nou angajate ale inter­me­diarilor de pe piata romaneas­ca de capital.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Fin.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

 

 

Lasati un comentariu