Marti, 24 decembrie 2013

Caderea pretului petrolului a adus azi profituri de 60% speculatorilor pe Bursa de la Bucuresti

Sursa: BVB

Speculatorii pe Bursa de la Bucuresti au putut castiga azi pana la 60% ca urmare a scaderii pretului petrolului pe pietele internationale cu peste 5%.

Certificatele turbo short care au ca activ suport pretul petrolului de tip WTI Light Sweet au inregistrat o crestere de peste 57%, brokerii de la BCR care asigura lichiditatea pe aceasta piata cerand de cateva ori Bursei ridicarea limitei de variatie pentru aceste certificate.

“Am cerut ridicarea limitei de variatie ca urmare a faptului ca pretul petrolului a cazut cu circa 5 dolari de la 85 pana la 80,3 dolari. Referinta pentru certificatele turbo care au acest activ suport este nivelul de inchidere din sedinta de ieri de la BVB”, a mentionat Valerian Ionescu, seful departamentului de tranzactionare din cadrul BCR.

Aceste certificate au un efect de multiplicare, numit levier, care in cazul de fata a ajuns la 12, ceea ce inseamna ca investitorii pot castiga de 12 ori mai mult fata de variatia pretului pe piata spot. Evident si pierderile sunt amplificate in aceeasi masura, in cazul celor care nu estimeaza corect directia pietei.

Certificatele turbo au trezit in ultimele luni atentia speculatorilor de la BVB, ca urmare a castigurilor mari pe care le pot aduce, mai ales avand in vedere ca piata de actiuni in sine trece printr-o perioada foarte slaba, cu variatii si lichiditate modeste.

In primele trei luni de la lansare, valoarea tranzactiilor cu produse structurate la BVB, incluzand aici certificatele turbo si cele index,  a ajuns la peste 13 milioane de lei (circa trei milioane de euro). Preferatele investitorilor romani au fost certificatele care au ca activ suport indicele german DAX, cu o pondere de peste 63% in totalul valorilor de tranzactionare inregistrate.

Azi, cele mai tranzactionate sunt certificatele turbo care permit investitorilor sa profite de o eventuala scadere a pretului aurului, cu un rulaj de circa 450.000 de lei. Certificatele turbo short care au ca activ suport pretul petrolului au facut obiectul unor tranzactii de peste 70.000 de lei.

Citeste si Cat se poate castiga din tranzactionarea certificatelor turbo si ce riscuri sunt

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu