Vineri, 14 februarie 2014

Cand o piata bull nu este, de fapt, o piata bull?

Deseori, pietele nu sunt ceea ce par. A intelege cand o piata bull nu este, de fapt, o piata in crestere, este extrem de important pentru ca investitiile pe care le faci sa fie unele profitabile, scrie Investopedia.com.

Investitorii care activeaza pe bursa zilnic (day traders – n.r), efectuand mai multe tranzactii intr-o singura zi, observa deseori o dinamica ascunsa a pietei. Dinamica ce poate scapa atentiei investitorilor pe termen lung si, uneori, chiar si celor pe termen scurt. Unul dintre lucrurile pe care le pot observa este faptul ca, desi trendul pietei este, in general, ascendent, actiunile tranzactionate in timpul zilei (intraday – n.r.) par sa aiba o tendinta descendenta sau plata. Astfel, unii investitori de zi cu zi pot folosi in mod gresit strategii construite pe ideea ca piata urca, dar tranzactiile intraday pot sa nu urmeze acest trend, astfel ca trebuie sa-si adapteze tacticile pentru a putea profita de adevarata dinamica intraday.

Taurul care nu era taur

Un exemplu recent in acest sens a fost raliul inregistrat de la minimele din martie 2009, care a urcat piata cu peste 63% pana la finalul anului trecut.

Desi este o crestere agresiva de la minimele inregistrate in martie, un trader care activeaza zilnic ar fi putut sa nu simta ca piata este una de tip bull. Si asta pentru ca un mare procent din castiguri s-a produs din deschiderile care au loc dupa pauzele de tranzactionare. De la minimele din martie si pana la finalul lui 2009, diferenta dintre preturile de inchidere si cele de deschidere a contat pentru aproximativ 43% din castigul total de 63%, in timp ce din septembrie si pana la finalul anului, miscarile intraday au mai contat doar pentru 3,1% din cresterea de 11% a pietei. Ceea ce inseamna ca, in special spre finalul anului, o mare parte a miscarii de crestere nu a putut fi „capturata” intraday, ci a putut fi „prinsa” mai curand in tranzactiile overnight si de investitorii pe termene mai lungi.

Este important de remarcat si faptul ca din cele 208 zile de tranzactionare analizate, aproape 57% au adus profituri. Cu toate acestea, traderii au descoperit, probabil,  ca miscarile intraday in sus nu au fost atat de des intalnite asa cum s-ar astepta cineva uitandu-se la  trendul general puternic ascendent.

Descoperirea rapida a adevarului

Se poate tine evidenta profiturile obtinute intraday prin utilizarea preturilor istorice si prin compararea statisticilor cu cresterea generala a pietei. Asta ar putea sa ofere o imagine mai aproape de realitate referitoare la modul in care piata se comporta intraday. Independent de acest lucru, mai exista si o alta metoda care arata cum se misca piata intraday, comparativ cu trendul general.

Liniile de regresie nu reprezinta o unealta comuna pentru prea multi traderi, dar pot arata foarte eficient in ce mod s-a petrecut cresterea pretului actiunilor. Atunci cand liniile intraday nu se potrivesc cu cele pe termen lung, strategia trebuie ajustata, deoarece inseamna ca miscarea intraday nu este ceea ce graficele pe termene mai lungi ar vrea sa credem.

Concluzie: Trebuie sa stii pe ce piata tranzactionezi

Pe anumite miscari bull sau bear ale pietei, investitorii vor merge cu trendul general, dar traderii de zi cu zi ar putea descoperi ca nu pot face acelasi lucru. Aparentele inseala. Daca un grafic intocmit pe termen lung poate arata o crestere agresiva a pietei, o privire mai atenta asupra detaliilor poate releva o alta imagine. Astfel, pretul poate sari semnificativ la deschiderea sedintei de tranzactionare, pentru ca apoi sa ramana stabil sau chiar sa scada putin pe parcursul zilei. O incercare de a profita de pe urma miscarilor in sus se va dovedi inutila, daca actiunile arata o tendinta de a ramane stabile in timpul zilei, chiar daca per ansamblu inregistreaza cresteri.

Raliul agresiv din 2009 a fost un exemplu semnificativ in acest sens. Atunci, o mare parte din castiguri au putut fi atribuite preturilor de deschidere mai ridicate si nu cresterilor din timpul zilei. Pentru a nu se lasa pacaliti de imaginea de ansamblu, traderii trebuie sa analizeze atent miscarile intraday si evolutiile istorice ale preturilor.

dinu.boboc@economictimes.ro

Lasati un comentariu