- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

“Cand oamenii arunca apa de baie cu copil cu tot, noi ne asiguram ca e in regula copilul”

Posted By admin On 19 martie 2012 @ 11:29 In Interviuri,Obligatiuni | No Comments

[1]In emisiunea Global Investment Perspectives, de pe site-ul Franklin Templeton Investments, Dr. Michael Hasenstab, Senior Vice President, Manager de Portofoliu si Co-Director al International Bond Department din cadrul Franklin Templeton Fixed Income Group, au discutat despre oportunitati de investitii si despre perspectivele pietelor asiatice.  Dr. Michael Hasenstab este co-managerul de portofoliu al fondurilor Templeton Global Bond Fund si Templeton Global Total Return Fund, disponibile si in Romania.

Mai jos este transcriptul acestui interviu:

Jack Bailey: Bine ati venit la Perspective Globale de Investitii. Sunt Jack Bailey si astazi il am in studio alaturi de mine pe Dr. Michael Hasenstab. Multumesc ca mi te-ai alaturat, Michael. Ce mai faci?

Michael Hasenstab: Bine. Placerea e mea.

Jack Bailey: Stim ca volatilitatea si teama pe piete in randul investitorilor poate … ei bine, volatilitatea poate crea teama, dar poate crea, de asemenea, oportunitati. Poti sa ne vorbesti un pic despre oportunitatile pe care le gasesti?

Michael Hasenstab: Asta e absolut adevarat. Provocarea in aceste perioade este faptul ca ai o volatilitate a VAN (valoarea activului net). Adica, fondurile pot sa primeasca o lovitura pe termen scurt. Dar acestea sunt perioadele care ne dau posibilitatea sa preluam pozitii de la cei care intra in panica, pozitii a caror valoare poate fi, de fapt, ridicata.

Deci, atunci cand piata intra in panica, se vinde tot: se vinde si ce e bun si ce e rau, la preturi reduse. Si aici, cred, este treaba noastra sa venim si sa cautam valoare printre ramasite. Si asta e ceea ce am facut, de fapt, in septembrie si am incheiat o multime de tranzactii bune, la preturi foarte bune.

Jack Bailey: Deci, atunci cand oamenii „arunca apa de baie cu copil cu tot”, voi cumparati copilul?

Michael Hasenstab: Noi ne asiguram ca e in regula copilul.

Jack Bailey: Foarte bine. Hai sa schimbam un pic subiectul. Se asteapta incetinirea cresterii Chinei in acest an. In cazul in care aceasta piata e mai putin puternica, in ce fel ar putea fi afectate pietele emergente si europene?

Michael Hasenstab: Ei bine, asta a fost una dintre ingrijorari inainte de luna septembrie – China ar avea o aterizare dura. China a incheiat anul cu o crestere de  9%; nu as defini acest lucru ca o aterizare dura.

Sunt de parere ca si China se va calma. Dar, de fapt, structura economiei chineze este de asa natura incat pare ca poate mentine aceste rate de crestere de 7 pana la 8%  - probabil ca nu ratele de crestere de 10-11% cu care ne-am obisnuit – dar, avand in vedere dimensiunile economiei Chinei,  o crestere de 7-8% este totusi o sursa extraordinara de cerere la nivel mondial si ar asigura  un motor global important.

Ingrijorarile potrivit carora Europa urmeaza sa traga in jos Asia sunt, cred, exagerate. Exista unele socuri negative care vin din Europa, dar realitatea este ca Europa si SUA tiparesc multi bani, acesti bani pleaca din tara si stimuleaza cu adevarat investitiile in aceste tari [din Asia]. Si nu credem ca va aparea pe pietele emergente un scenariu atat de rau cum se prezice pe piata.

Jack Bailey: Si, in linii mari, in Asia nu vedeti o multime de probleme, ca urmare a ceea ce se intampla in Europa?

Michael Hasenstab: Nu. Vreau sa spun, a existat o anumita volatilitate pe termen scurt, dar, de fapt, capitalul inca circula. Aceste economii sunt foarte robuste: cererea interna este destul de sanatoasa, au rezerve valutare foarte mari, sunt creditoare nete, au datorii foarte mici.

Deci, toate aceste fundamente economice ofera un tampon important si, empiric, ne putem uita la modul in care au evoluat aceste tari in timpul celui mai mare soc din ultimele decenii. Si, in timpul crizei financiare globale, China, India, Indonezia, nici macar nu au trecut printr-o recesiune. Lucrurile nu au fost grozave acolo, dar nu au trecut deloc prin recesiune.

Cred ca este un test empiric faptul ca aceste tari au trecut de ciclul boom-bust, la care ne gandeam de multe ori in ultimii zece, douazeci de ani si acest lucru este, cred, incurajator.

Jack Bailey: Sunt amanunte foarte interesante, Michael. Multumesc ca ai fost astazi aici si apreciez faptul ca ai impartasit aceste ganduri cu noi.

Michael Hasenstab: Placerea a fost a mea.

Jack Bailey: Si va multumesc pentru vizionare. Aceasta fost emisiunea Perspective Globale de Investitii de la Franklin Templeton Investments.


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/cand-oamenii-arunca-apa-de-baie-cu-copil-cu-tot-noi-ne-asiguram-ca-e-in-regula-copilul/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2012/03/Michael-Hasenstab_photo.jpg

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.