Vineri, 11 aprilie 2014

Care este pretul teoretic pentru cei mai importanti emitenti de la Bursa. Vezi care sunt companiile subevaluate

Actiunile BRD, cea mai mare banca locala listata la Bursa de Valori Bucuresti sunt supraevaluate, iar SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP) au un potential de crestere de peste doua ori, pana la atingerea pretului theoretic, potrivit datelor centralizate de firma de brokeraj Tradeville.

Tradeville a lansat un serviciu care le permite clientilor sa compare cele mai importante companii listate la BVB cu societati similare din Europa prin prisma multiplilor de piata cel mai des utilizati.

“Avand la baza un sistem de preluare automata a datelor, BVB versus Europa consta intr-un tabel care afiseaza in timp real pretul din piata si cel teoretic pentru cele mai importante actiuni listate la BVB. Pornind de la premisa ca o actiune nu poate fi evaluata izolat, BVB versus Europa calculeaza pentru fiecare companie din tabel trei indicatori: P/BV – prin care pretul este raportat la valoarea contabila pe actiune, P/E – pretul raportat la profitul net pe actiune si P/S – calculat ca raport dintre pret si cifra de afaceri pe actiune. De asemenea, tabelul afiseaza valorile medii ale acestor indicatori pentru sectorul din care compania face parte”, precizeaza firma de brokeraj.

Calculand produsul dintre media multiplului luat in calcul la nivel european si indicatorul selectat, care reprezinta valoarea pe actiune a companiei (valoarea contabila pe actiune, profitul net pe actiune si cifra de afaceri pe actiune), BVB versus Europa indica pretul teoretic al actiunii analizate.

“Rezultatul comparatiei dintre pretul teoretic si cel din piata arata daca actiunea este subevaluata, supraevaluata sau corect evaluata in raport cu media sectoriala a multiplului folosit”, au explicat brokerii.

Astfel, potrivit datelor Tradeville, BRD care se tranzactioneaza la un pret de 14,2 lei/unitate, au un pret teoretic de 9,43 lei/unitate, ceea ce arata ca banca este supraevaluata in comparatie cu alte banci din Europa.

SI Transgaz (TGN) face parte dintre companiile supraevaluate, cu un pret teoretic de 192 de lei/actiune, fata de un pret de piata de 253 lei/actiune. Similar, Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, are un pret teoretic de 0,3171 lei/unitate, mai mic decat pretul din piata.

De cealalta parte, Transelectrica (TEL) are loc de crestere, in conditiile in care pretul teoretic ajunge la 39 de lei, fata de pretul din piata de 23,4 lei/unitate.

O alta companie subevaluata este producatorul de produse farmaceutice Biofarm (BIO), care se tranzactioneaza la un multiplu P/BV de 1,4932, in timp ce piata europeana a producatorilor de medicamente este evaluata la o medie de 1,80994 a multiplului P/BV, pretul teoretic obtinut fiind de 0,2509.

“Daca activele societatilor luate ca reper nu sunt corect evaluate de catre piata, atunci exista riscul ca ipoteza potrivit careia actiunea este subevaluata sa fie incorecta, ipoteza diminuata in cadrul tabelului prin utilizarea in comparatie a unui numar mare de societati”, au mai spus brokerii de la Tradeville.

Lasati un comentariu