Marti, 24 decembrie 2013

Care sunt cei mai de succes traderi ai tuturor timpurilor

CNBC a facut un top al celor mai rapizi traderi din istorie, care au reusit sa obtina profituri uriase intr-un timp foarte scurt si care constituie adevarate modele pentru investitorii de azi.

1. Jesse Livermore

Supranumit „omul-piston”, Livermore este printre putinii investitori care au profitat enorm atat de pe urma Panicii din 1907 cat si din Marele Crah din 1929, in principal datorita pozitiilor de short care i-au adus aproape 100 milioane de dolari. Filozofia sa de investitii este simpla si este deseori citata: „mareste-ti pozitia daca se misca in favoarea ta si redu repede pierderile”. Livermore a murit in 1940 la varsta de 67 de ani.

2. George Soros

Actualul presedinte al Soros Fund Management s-a nascut pe 12 august, 1930, in Budapesta, si a crescut in perioadele tulburi ale Germaniei naziste. Nu a facut mare valva ca si trader pana in 1992. Atunci insa a facut un miliard de dolari intr-o singura zi pariind impotriva lirei sterline. Din aceasta cauza este denumit „Omul care a falimentat Banca Angliei”. Astazi, Soros conduce un fond de investitii si finanteaza acte filantropice.

3. Paul Tudor Jones

Jones este celebru pentru faptul ca a prezis Lunea cea Neagra din 1987, pe cand era broker la EF Hutton. In acea perioada a dublat banii clientilor. Averea sa era estimata, in 2009, la 6,3 miliarde de dolari.

Actual presedinte fondator al Tudor Investment Corporation, Jones a fondat si fundatia caritabila Robin Hood Foundation, care lupta impotriva saraciei din New York City.

4. James „Jim” Simons

Fost matematician, spargator de coduri si jucator de poker, fondatorul Renaissance Technologies este unul din pionierii tradingului cantitativ. Simons a fost printre primii care a utilizat modele matematice extrem de complexe pentru a analiza si executa operatiuni pe bursa. Fondul infiintat de el a avut un profit mediu anual de peste 30% in ultimii 20 de ani. In ianuarie 2010 Simons s-a retras de la firma sa si a devenit presedinte al Euclidean Capital.

5. Nicolas Darvas

Un investitor autodidact si faimos dansator (a avut spectacole cu Judy Garland si Bob Hope), Darvas a devenit celebru pe Wall Street la sfarsitul anilor ’50. Atunci a implementat o serie de tranzactii care au transformat 10.000 de dolari in doua milioane de dolari in numai 18 luni. Si asta multumita unui mix de analize fundamentale si tehnice, denumite Box Theory, folosita cu succes si astazi.

6. John Paulson

Este considerat autorul „celei mai mari tranzactii din istorie”. Paulson a intrat in istorie in 2006, fiind unul dintre foarte putinii investitori care au intuit scaderea pietei caselor din SUA. Mizand impotriva ipotecilor riscante si a institutiilor financiare cu o situatie precara, el a castigat peste 15 miliarde de dolari. In acest an, numele presedintelui Paulson & Co. a aparut intr-o investigatie in cazul Goldman Sachs, dar firma sa nu a fost acuzata de nicio neregula.

7. Steve A. Cohen

Numit de revista Business Week „cel mai puternic trader de pe Wall Street”, Cohen este, de asemenea, unul dintre cei mai izolati. Este faimos pentru abilitatea sa extraordinara de a face bani indiferent de conditiile de piata. Potrivit unor rapoarte, la primul sau job la Gruntal & Co., a facut un profit de 8.000 de dolari in prima zi. In 2009 averea fondatorului SAC Capital Partners era estimata la 11,4 miliarde de dolari.

8. Ken Griffin

Cu o puternica inclinatie catre investitii inca din colegiu, Griffin si-a inceput cariera lansand doua fonduri de investitii din dormitorul sau de la Harvard. CEO-ul unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume, Citadel Investment Group, Griffin administreaza in prezent active de peste 13 miliarde de dolari. In orice zi, firma sa genereaza circa 3% din volumul de tranzactii din New York.

9. Jim Rogers

Co-fondator al legendarului Quantum Fund, impreuna cu George Soros, Rogers este celebru pentru tranzactiile cu produse industriale. Abilitatea sa a ajutat fondul sa aiba un profit de 4200% in 10 ani. Autor al cartii „Hot Commodities: How Anyone Can Invest Profitably in the World’s Best Market”, Rogers a inceput povestea de dragoste cu „lucrurile reale” cand era baiat si vindea alune la meciurile de baseball.

10. John D. Arnold

Cu o avere de 2,7 miliarde de dolari, tanarul de 30 si ceva de ani, fondator al Centaurus Advisors, este unul dintre cei mai tineri miliardari ai Americii. Abilitatea sa de a tranzactiona produse energetice a generat 750 milioane de dolari, in 2001, pentru Enron. Este celebru pentru ca a castigat doua miliarde de dolari dintr-o tranzactie pe gaze naturale, in dauna companiei Amaranth Advisors.

11. Ray Dalio

Dalio este fondatorul Bridgewater Associates, care, cu active de 43 miliarde de dolari in 2009, este considerat al doilea fond de investitii ca marime din lume. Studentii de business studiaza deseori «principiile fundamentale», o filosofie care, potrivit lui Dalio, se afla la baza succesului extraordinar.

dinu.boboc@economictimes.ro

Lasati un comentariu