- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Care sunt companiile de la BVB cu un PER mai mic de 10

Posted By Ramona Asiminei On 21 martie 2011 @ 14:17 In Actiuni,Hot Stories | No Comments

[1]

Sursa: BT Securities

Companiile farmaceutice de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt cel mai bine evaluate dupa indicatorul PER (pret raportat la profit pe actiune), potrivit unei analize realizate de firma de brokeraj BT Securities.

[2]

Sursa: BT Securities

Valoarea medie a indicatorului PER pe sectorul companiilor farmaceutice este de 16,08, cel mai mic dintre toate sectoarele de la Bursa, acesta fiind urmat de sectorul materiilor prime si de sectorul financiar, care au PER-uri de 16,62 si, respectiv, 16,84.

La nivelul intregii piete, indicatorul PER ajunge la 25,01.

Indicatorul PER exprima numarul de ani in care investitia intr-o actiune poate fi recuperata din profiturile societatii emitente (daca tot profitul ar fi distribuit actionarilor ca si dividende). Cea mai simpla interpretare este aceea ca un PER mare desemneaza un titlu scump, iar unul mic – un titlu ieftin. In principiu, un PER sub 10 indica o actiune subevaluata, intre 10-20, o actiune corect evaluata, iar peste 20, o actiune supraevaluata. Bineinteles, aceste valori trebuie corelate si cu ceilalti indicatori de evaluare, dar si cu domeniul de activitate din care fac parte companiile respective.

Potrivit datelor BT Securities, 14 companii au un PER mai mic de 10, compania cea mai subevaluata fiind Electroaparataj (ELJ), cu un PER de 1,47. Electroaparataj este urmata de Azomures (AZO) si Electroarges (ELGS), care au un PER de 2,13, si, respectiv, 2,79. Acestea sunt de altfel si singurele companii care au un PER mai mic de 5.

In total, 23 de firme, din 76 luate in calcul, au PER de peste 20, iar media pietei ajunge la 25.  Dintre companiile care intra in componenta indicelui BET (cele mai tranzactionate 10 titluri), Azomures (AZO) are cel mai mic PER (2,13), fiind urmat de Transgaz (TGN), care are un indicator PER de 8,18. Acestea sunt singurele companii din BET cu un indicator PER mai mic de 10.

Pe locul trei este Petrom (SNP), cu un PER de 10,29, iar pe ultimul loc este Transelectrica (TEL) care are un PER de 141,4, potrivit datelor BT Securities.

PER-ul Fondul Proprietatea (FP) este de 18,33, in timp ce SIF-urile au PER-uri cuprinse intre 7,38 (SIF Moldova) si 10,6 (SIF Oltenia).

Analistii de la BT Securities au decis eliminarea extremelor indicatorului PER pentru companiile Santierul Naval Orsova (PER de 2.577), COMCM (2.799) si Sinteza (1.070) din calculul valorii medii la nivelul pietei, aceste companii fiind la limita profitabilitatii.

Pentru calculul indicatorilor s-au folosit datele remise de catre companii, Bursei

de Valori Bucuresti cu ocazia raportarilor periodice si unde nu au fost date disponibile s-au folosit informatiile furnizate de Reuters.

ramona.asiminei@economictimes.ro [3]


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/care-sunt-companiile-de-la-bvb-cu-un-per-mai-mic-de-10/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/care-sunt-companiile-de-la-bvb-cu-un-per-mai-mic-de-10/per-sub-10/

[2] Image: http://economictimes.ro/care-sunt-companiile-de-la-bvb-cu-un-per-mai-mic-de-10/per-sector/

[3] ramona.asiminei@economictimes.ro: mailto:ramona.asiminei@economictimes.ro

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.