Sambata, 01 februarie 2014

Care sunt fondurile de pensii private cu cele mai mari investitii in actiuni romanesti

Sursa: Financiarul

Plasamentele acestora reprezinta 2-3% din free-floatul companiilor de la BVB

Fondurile de pensii private de pe piata locala aveau plasate in ac­tiuni aproape 500 de milioane de lei (117,2 milioane de euro) la sfar­situl lunii septembrie, iar dintre acestea aproximativ 75% reprezentau in­vestitiile in actiuni romanesti, potrivit da­telor furnizate de Comisia de Suprave­ghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).  Aceste fonduri devin tot mai importante pe piata de capital locala, in conditiile in care au ajuns deja la active nete de aproape un miliard de euro, iar valoarea va creste in continuare.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau investitii in actiuni romanesti in valoare de 328,2 milioane de lei (76,9 milioane de euro) la sfarsitul lunii septembrie, reprezentand aproximativ 8,5% din activele nete ale acestora.

Valoarea totala a inves­titiilor in actiuni ale celor no­ua fonduri de pensii private obligatorii era de 447,7 mili­oane de lei, ceea ce inseamna ca  peste 119 milioane de lei (27,9 milioane de euro) erau plasate si in actiuni ale unor companii straine. Expunerea totala pe actiuni a acestor fon­duri era de 11,5% din totalul activelor nete fata de 9,3% la sfarsitul anului trecut.

Principalii jucatori pe piata de capital locala

Cele mai mari investitii in actiuni le avea fondul administrat de ING, care, de altfel, are si cele mai mari active de pe pia­ta. Fondul ING avea plasamente in actiuni romanesti in valoare de 119 milioane de lei, reprezentand 7,8% din activele nete de 1,52 miliarde de lei inregistrate la finele pri­melor noua luni. Acesta era urmat de fondul AZT Vii­torul Tau, administrat de Allianz-Tiriac, cu investitii in actiuni roma­nesti de 87,46 mi­lioane de lei, cu o pondere de 9,6% in activele nete.

Fondul Aripi administrat de Generali este pe locul al treilea in acest top cu investitii in actiuni de 31,68 milioane de lei, dar cu o pondere de peste 10% in active, cea mai mare dintre fondurile de pe Pilo­nul II. Acest fond este singurul, dintre cele de pensii private obli­gatorii, care poate plasa pana la 35% din active in actiuni, celelalte stabilindu-si ca limita pragul de 30%.

Cele mai mici investitii in actiuni romanesti le are fondul BRD, valoarea acestora fiind de 2,6 milioane de lei, cu o pondere de 2,76% in active. Fondul BRD este cel mai mic de pe piata, cu active de 95,7 milioane de lei.

Sursa: Financiarul

In ceea ce priveste fon­durile de pensii private fa­cultative (Pilonul III), cele mai mari investitii in actiuni le are tot un fond ING – ING Optim, cu plasamente in ac­tiuni romanesti in valoare de peste 13 milioane de lei (o pondere de peste 14% in ac­tive). Pe locul 2 se afla un alt fond ING – ING Activ, cu investitii de 6 milioane de lei (o pondere de 14,76%).

Dintre aceste fon­duri, cea mai mare pondere, de peste 21%, a investitiilor in actiuni romanesti se in­talneste in cazul AZT Vivace, administrat de Allianz Tiriac. La polul opus se afla fondurile BRD Primo si OTP Strateg, cu zero investitii in actiuni romanesti.

Fondurile de pensii private (Pilonul II+III) devin jucatori tot mai importanti pe piata de capital locala, in conditiile in care acestea au ajuns deja la o valoare a activelor nete de aproximativ 4,2 miliarde de lei (980 de milioane de euro), care va creste in continuare odata ce intra noi contributii de la participanti. Incepand din luna martie a acestui an a fost majorata cota de contri­butie la pensiile private obligatorii la 2,5% din venitul brut, iar potrivit pro­iectului de buget pe 2011, aceasta ar urma sa creasca la 3%.

Mai este loc de crestere

In primele noua luni ale anului, fondurile de pensii private obligatorii si-au dublat investitiile in actiuni, in timp ce in cazul celor de pensii facultative cresterea a fost de 60%, potrivit datelor CSSPP.

„Ma bucur ca procentul investitiilor in actiuni ale fondurilor de pensii private este in cres­tere si este o surpriza placuta ca ponderea investitiilor in actiuni romanesti este atat de mare. Cred ca acest procent al inves­titiilor in actiuni mai poate sa creasca. Bi­neinteles, nu ma astept sa fie foarte mare, pentru ca aici vorbim de fonduri de pensii, care nu pot risca foarte mult, dar mai este loc de crestere”, spune Razvan Pasol, prese­dintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Acesta spune ca, raportat la actiunile liber tranzactionabile (free-float) ale com­paniilor romanesti listate la Bursa din Bu­curesti (inclusiv cele de pe piata RASDAQ), investitiile in actiuni locale ale fondurilor de pensii reprezinta doar 2%-3%.

„Din pa­cate, Bursa de la Bucuresti nu are o oferta completa de titluri, iar lichiditatea redusa din aceasta perioada face relativ dificila cumpararea de actiuni. Totusi, chiar si pe structura actuala de emitenti mai este loc de crestere si sa nu uitam ca in anii urma­tori sunt asteptati emitenti importanti, precum Fondul Proprietatea sau BCR”, a mentionat Razvan Pasol.

La sfarsitul lunii septembrie, fondurile de pensii obligatorii aveau cea mai mare expunere pe titluri de stat, cu o pondere de 64% in totalul activelor.  Per total, 85% din activele acestor fonduri erau plasate in tara, iar restul de aproape 15% erau investitii externe.

Fondurile de pensii private obligatorii au avut, in medie, un randament de 13,3% in primele noua luni, in timp ce performanta medie a fondurilor de pensii facultative a fost de 10,2%.  In aceeasi perioada, inflatia a fost de peste 6%, un nivel similar inregistrand si rata medie a dobanzilor bancare la depozitele in lei.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu