- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Care sunt perspectivele pentru companiile de la Bursa, dupa primele rezultate financiare semestriale

Posted By admin On 4 august 2011 @ 14:21 In Actiuni | No Comments

[1]

Sursa: Tradeville

Analistii societatii de brokeraj Tradeville sunt de parere ca tintele de profit stabilite pentru 2011 vor fi atinse de majoritatea companiilor care si-au publicat pana in prezent rezultatele semestriale, avand in vedere gradul de indeplinire a indicatorilor bugetari.

Astfel, sapte din cele zece societati care si-au publicat rezultatele financiare au raportat venituri si profit in crestere.

„Tinand cont de contextul macroeconomic national si international desi majoritatea companiilor se pot regasi sub presiunea factorilor de piata, exista posibilitatea ca acei emitenti care au o structura bilantiera solida si o baza de clienti relativ stabila sa continue sa aiba rezultate financiare solide”, au explicat analistii Tradeville.

Acestia au analizat rezultatele semestriale publicate Aerostar, Bayer, Retrasib, Bermas, Erste Group Bank, SOCEP, Turbomecanica, BRD, Banca Transilvania si SIF Moldova.

„Motivele contraperformantelor raportate de cele trei exceptii, Turbomecanica, BRD si SIF Moldova sunt diferite. Daca pentru Turbomecanica situatia nu este una noua, cauzele fiind mai degraba specifice, in celelalte doua cazuri se resimt, in opinia noastra, influentele negative ale situatiei globale asupra intregului sector financiar”, au spus analistii citati.

Aerostar Bacau

Aerostar a inregistrat o triplare a profitului net dupa primele sase luni ale anului curent in ciuda scaderii veniturilor din exploatare. Cresterea profitului net s-a datorat in special unor ajustari privind cheltuielile cu amortizarea, acestea fiind mult mai mici in comparatie cu anul trecut.

„Nu credem ca acest trend se va mentine si in perioada urmatoare daca tinem cont de faptul ca Aerostar va sustine in continuare activitatea investitionala prin proiectul <<Extinderea capacitatilor de fabricatie si asamblare de aerostructuri destinate aviatiei civile>> ceea ce va conduce la cresterea cheltuielilor cu amortizarea. Dupa primele sase luni veniturile din exploatare au depasit estimarile administratorilor companiei, motiv pentru care consideram ca Aerostar poate indeplini si chiar depasi obiectivele estimate la inceputul anului si anume: venit din exploatare 153.3 mil lei (-3.16% y/y) si profit net 9 mil lei (-20% y/y). Aproximativ 81% din cifra de afaceri a fost realizata la export in crestere cu 56% fata de perioada similara din 2010”, potrivit raportului Tradeville.

Bayer AG

Desi s-au aflat sub media estimarilor realizate de Reuters, rezultatele financiare ale Bayer sunt in linie cu previziunile companiei, toate cele trei divizii contribuind la cresterea vanzarilor si profitului in S1 2011. Cifra de afaceri, ajustata in functie de cursurile de schimb valutar, a crescut cu 7.8% y/y, la 18.67 mld euro, cele mai consistente contributii provenind de la diviziile CropScience (+11.4%) si MaterialScience (+13.0%), gratie atat cresterii preturilor cat si a volumelor. Profitul operational ajustat s-a majorat cu 14.5% y/y, la 2.42 mld euro, iar profitul net pe actiune a atins 1.73 euro (S1 2010: 1.40 euro).

„Compania a confirmat estimarile pentru 2011 prezentate in luna aprilie, mizand pe vanzari de 36-37 mld euro, depasirea nivelului de 7.5 mld euro pentru EBITDA inaintea cheltuielilor speciale (0.5 mld euro cheltuieli speciale datorate programelor de restructurare in desfasurare). Consideram ca estimarile se pot materializa, insa realizarile pentru divizia MaterialScience ar putea fi mai reduse ca urmare a incetinirii avansului economiei globale”, sunt de parere anaslitii Tradeville. Cresterea companiei, determinata de inovatie si dezvoltare pe noi piete, este sustinuta de investitii de 15 mld euro pana in 2013, din care 2/3 pentru cercetare si dezvoltare, iar restul pentru cheltuieli de capital.

Retrasib. Sibiu

Producator de transformatoare electrice Retrasib a inregistrat, in perioada 1.07.10 – 30.06.11, o crestere importanta a cifrei de afaceri (+50.53%) dar si a profitabilitatii ajustate (+353%).

„Deoarece  cresterea s-a datorat unei accelerari a vanzarilor peste limitele capacitatii de productie este putin probabil ca acest ritm sa se mentina fara investitii in noi unitati productive si angajare de personal calificat suplimentar. In acest caz este de mentionat, totusi, ca ar urma o crestere a cheltuielilor cu amortizarea, cu salariile si, eventual, a celor financiare”, explica analistii Tradeville. Dupa primele 6 luni atat cifra de afaceri cat si profitul net sunt la 54 – 55% din sumele bugetate, lucru care, alaturi de pozitia dominanta a Retrasib pe piata nationala, ofera sperante in privinta indeplinirii tintelor de vanzari si profit pentru anul 2011.

Desi redus in valori absolute, profitul net al Bermas Suceava (BRM) a crescut de 4.8 ori y/y atat datorita dublarii profitului din exploatare, pe fondul majorarii cifrei de afaceri cu 10.1%, cat si reducerii pierderii financiare.

„Societatea a depasit indicatorii previzionati prin bugetul de venituri si cheltuieli si este probabila realizarea acestora si pana la sfarsitul anului, premisele estimarilor fiind conservatoare, cu un volum al productiei si vanzarilor la nivelul realizarilor din 2010. Din punct de vedere valoric acestea egaleaza nivelul anului 2007”, potrivit explicatiilor din raportul Tradeville.

Societatea estimeaza continuarea trendului pozitiv de crestere a vanzarilor, bazandu-se pe relatii comerciale stabile cu clientii, sortimente de bere de calitate superioara la preturi sustenabile pe termen mediu si lung, politica constanta de promovare a produselor, nivel superior de dotare tehnica a proceselor tehnologice.

SOCEP Constanta

Administratorii companiei estimeaza pentru 2011 o crestere a veniturilor totale cu doar 0.3% si o scadere a profitului brut cu 10.5%. Vanzarile au revenit in primele sase luni din 2011 la nivelul perioadei similare din 2008 si au depasit cu aproape 40% nivelul estimat de companie la inceputul anului. Dupa ce in 2010 compania si-a consolidat pozitia financiara prin reducerea cheltuielilor, in special a cheltuielilor salariale, in 2011 cresterea rezultatului din exploatare de la 128,695 lei la 5,216,576 lei a avut loc pe fondul cresterii vanzarilor si nu datorita reducerii cheltuielilor, ceea ce constituie un aspect pozitiv.

„Tinand cont de rezultatele semestriale foarte bune consideram ca SOCEP poate depasi obiectivele privind cifra de afacerile si profitul brut pe acest an. Actiunea SOCP se tranzactioneaza la un pret de 15 ori profitul net pe ultimele 12 luni, sub media sectorului european de 18.8 ceea ce releva faptul ca actiunea are in continuare potential de crestere”, sunt de parere analistii Tradeville.

Turbomecanica

Turbomecanica (TBM) isi continua seria de rezultate financiare defavorabile cu o scadere de 5.57% a cifrei de afaceri (pe baza rezultatelor agregate pe ultimele 12 luni) realizand o pierdere (pentru aceiasi perioada) de circa 6.9 mil. RON. Aceasta pierdere reprezinta, totusi, o reducere cu 51.4% fata de pierderea din perioada 1.07.09 – 30.06.10. O parte din reducerea pierderilor se datoreaza ajustarii profitului insa exista si contributii importante ale reducerii cheltuielilor materiale, a cheltuielilor de amortizare si a reducerii costurilor cu serviciile de la terti.

„Avand in vedere ca in S1/2011 TBM a realizat doar 40% din vanzarile propuse pentru intregul an (si 87% din cifra de afaceri bugetata pentru 2011) consideram ca tintele de vanzari si profit stabilite in bugetul anului 2011 vor fi dificil de atins”, prevad analistii Tradeville.

Turbomecanica face parte din sectorul aerospatial si de aparare si ca atare, conform teoriei rotatiei sectoriale, actiunile sale sunt subevaluate, in general, la sfarsitul recesiunii si inceputul redresarii economice. Referitor la analiza pe baza multiplilor indicatorul P/E al societatii nu este relevant (avand in vedere pierderile), iar ceilalti doi multiplii ofera semnale contrarii. „Luand in considerare cele de mai sus cat si contextul economic si situatia de la nivelul companiei nu avem o perspectiva pozitiva in ceea ce priveste investitiile in actiunile Turbomecanica”, conchid analistii Tradeville.

Erste Group Bank AG

Situat sub media estimarilor realizate de Reuters si sub propriile estimari din aprilie, profitul net al Erste Group Bank a crescut in S1 2011 cu 5.2% y/y, la 496.3 mil euro pe fondul reducerii costurilor de risc. Profitul operational a ramas stabil ca urmare a mentinerii venitului net din dobanzi, declinului marginal al venitului net din comisioane si cresterii venitului net din activitatea financiara. Raportul cost/venit a crescut la 49.5% (S1 2010: 48.8%) datorita cresterii cheltuielilor generale si administrative cu 1.5%, la 1,926.3 mil euro. Costurile de risc au scazut cu 13.3%, la 940.0 mil euro (S1 2010: 1,084.2 mil euro), insa rata creditelor neperformante raportata la creditele catre clienti a crescut la 7.9% (2010: 7.6%). Pe fondul scaderii usoare a activelor ponderate la risc si majorarii fondurilor proprii de rang 1, rata solvabilitatii s-a imbunatatit la 13.9% (2010: 13.5%).

Erste Group se asteapta sa mentina un profit operational solid in S2 2011, pe fondul marjelor reziliente, veniturilor nete solide din comisioane, accelerarii cresterii creditarii si mentinerii majorarii costurilor sub rata inflatiei. Costurile de risc vor scadea in S2 2011 comparativ cu S1 2011 in ciuda nivelurilor ridicate din Romania si in crestere din Ungaria.

Expunerea bancii pe Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania si Italia era la sfarsitul S1 2011 de 2,161.3 mil euro (2010: 2,471.5 mil euro). Grupul urmeaza sa evalueze consecintele planului european pentru salvarea Greciei si sa prezinte decizia luata, dar si sa ramburseze statului, in cursul acestui an, ajutorul de 1.2 mld euro, fara a incetini cresterea din zonele cheie, insa cu diminuarea raportului fonduri proprii de nivel 1/risc total de la 9.5% la 8.0%.

BRD

Cu o reducere a venitului net bancar cu 2.2% si a profitului net cu 23.3%, profitabilitatea BRD a fost considerabil mai redusa in S1 2011 comparativ cu S1 2010. Totusi, diminuarea cu 8% a costului net al riscului, de la 628 mil lei la 581 mil lei, a facut ca rezultatele financiare ale bancii sa fie peste media estimarilor realizate de Reuters. Activitatea de creditare, in scadere cu 3.4%, s-a bazat pe creditarea segmentului companiilor mijlocii si mari, finantarea statului si, ca element de noutate, refinantarea de credite. Activele bancii s-au redus cu 2.1%, insa banca isi prezerva pozitia secunda in sector, dupa BCR. Indicatorul de solvabilitate, de 14.3%, a ramas la un nivel superior si peste valoarea de 12.9% din S1 2010.

„Tinand seama de rezultatele finale ale anului 2010 care au inregistrat un declin substantial in semestrul al doilea, dar si de estimarile realizate de BRD cu ocazia adunarii generale din aprilie, rezultatele din S1 2011 sunt conforme acestor estimari la nivelul profitului net si acestea se pot realiza integral pana la sfarsitul anului in curs. Titlurile BRD par supraevaluate comparativ cu sectorul european daca luam in considerare multiplul P/B, insa subevaluate in functie de multiplul P/E”, se arata in raportul Tradeville.

Banca Transilvania

Banca Transilvania si-a majorat venitul net bancar cu 2.9% comparativ cu S1 2010, la 746.6 mil lei, pe seama cresterii veniturilor din operatiuni financiare cu 20%, nesustenabila, si a celor din dobanzi cu 2%. Continuand controlul costurilor, dar acceptand majorarea acestora pentru extindere, banca a obtinut un raport cost/venit de 49%, in crestere de la 46% in S1 2010. Cheltuielile nete cu provizioanele au fost de 295 mi lei, in scadere cu 10.6% y/y, insa creditele neperformante au reprezentat 8.3% din totalul portofoliului de credite (2010: 7.4%).  Banca Transilvania a realizat o majorare cu 5.0% a activelor si si-a consolidat pozitia in sistemul bancar. Totodata si creditarea s-a intensificat, creditele majorandu-se cu 8.9% fata de perioada similara a anului trecut. Rata de solvabilitate la finele S1 2011 a fost de 12.1%, in scadere fata de S1 2010 cand era 12.7%.

„Facand progrese pe linia cresterii profitului net, dar si a activelor si portofoliului de credite, exista in acest moment toate premisele pentru indeplinirea obiectivelor cantitative pe care Banca Transilvania si le-a asumat in aprilie 2011. Reducerea costului net al riscului de credit, optimizarea costurilor operationale, mentinerea la nivel scazut a raportului cost/venit indica angajamentul bancii si pentru indeplinirea obiectivelor calitative. Comparativ cu sectorul european, titlurile TLV par corect evaluate prin prisma multiplului P/B, cel mai relevant pentru acest sector de activitate, insa supraevaluate din perspectiva P/E”, sunt de parere analistii Tradeville.

SIF  Moldova

Scaderea veniturilor totale SIF2 din primele sase luni ale anului fata de perioada similara din 2010 a venit pe fondul diminuarii veniturilor realizate din investitiile financiare cedate. Profitul net a scazut cu 41.4% pe fondul costului mai ridicat al actiunilor cedate.

„Pentru 2011 compania estimeaza o crestere cu 17% a veniturilor totale, obiectiv care, daca tinem cont de rezultatele semestriale, nu pare realizabil in acest moment. Profitul net estimat de administratori este insa unul mai conservator, 69.8 mil lei (-27.4% y/y) si este realizabil”, in opinia analistilor Tradeville. Potrivit Bugetului de Venituri si Cheltuieli de la inceputul anului, pe termen mediu, societatea intentioneaza sa isi rebalanseze portofoliul prin reducerea expunerii pe sectorul financiar si cresterea ponderii sectorului energetic. In primele sase luni SIF Moldova si-a majorat expunerea pe sectorul energetic la 14% din total activ achizitionand actiuni la companii precum: Transgaz, Cez Cehia sau OMV Petrom. SIF Moldova intentioneaza sa creasca expunerea pe sectorul energetic pana la 20% din activ.

Titlul SIF Moldova se tranzactioneaza un discount de 48.7% fata de VUAN si la 48.6% fata de pretul teoretic estimat prin comparatia cu sectorul european folosind metoda multiplilor. „Tinand cont de aceste date SIF Moldova are potential de crestere pentru a doua parte a anului”, potrivit analistilor Tradeville.


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/care-sunt-perspectivele-pentru-companiile-de-la-bursa-dupa-primele-rezultate-financiare-semestriale/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/care-sunt-perspectivele-pentru-companiile-de-la-bursa-dupa-primele-rezultate-financiare-semestriale/rezultate-6/

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.