Luni, 30 decembrie 2013

Care sunt tarile cu cel mai mare risc de a intra in incapacitate de plata. Vezi pe ce loc se afla Romania

Sursa: Bespoke

Tara considerata de catre investitori cu cel mai mare risc de a intra in incapacitate de plata este de departe Grecia, cotatiile CDS-urilor pe 5 ani pentru aceasta crescand cu 40% in acest an, potrivit unei analize realizate de firma de investitii Bespoke Investment Group.

CDS-urile sunt instrumente derivate care reflecta pretul riscului de tara sau mai exact prima de risc perceputa pentru asigura o datorie impotriva riscului de neplata a debitorului.

Alaturi de Grecia, tarile percepute de investitori ca avand cel mai mare risc sunt Venezuela si Portugalia. Cotatiile CDS pentru Venezuela au crescut totusi doar cu 6% in acest an fata de situatia Portugaliei, care s-a confruntat cu o inrautatire puternica a imaginii in fata investitoriilor, in conditiile unei cresteri a pretului CDS cu peste 33%, a treia ca amploare la nivel global.

Romania, pe de alta parte, beneficiaza de o imbunatatire a riscului de tara, cotatiile CDS scazand cu 22% de la inceputul anului. In aceste conditii, Romania este perceputa ca o tara mai putin riscanta decat, de exemplu, Ungaria sau Croatia, dar mai riscanta decat Bulgaria.

Statele cu cel mai mic risc de a intra in incapacitate de plata sunt considerate a fi Norvegia, Suedia, Finlanda si Danemarca. Statele Unite obisnuiau sa fie la varful acestui clasament, dar preturile CDS pentru cea mai mare economie a lumii au crescut cu 20% in acest an. Analistii de la Bespoke subliniaza totusi ca riscul de tara al Statelor Unite este inca relativ scazut comparativ cu restul lumii, dar orice inrautatire din acest punct de vedere este ceva ce nimeni nu-si doreste.

Analistii mai noteaza ca desi riscul de default pentru Grecia si Statele Unite a crescut in 2011, media per ansamblul tarilor analizate a scazut cu 5% in acest an. Potrivit datelor prezentate, riscul de default al Egiptului a crescut aproape la fel de mult ca cel al Greciei, pe locurile 3, 4 si 5 fiind Portugalia, Arabia Saudita si Israel. In cazul Statelor Unite, cresterea inregistrata pozitioneaza aceasta tara pe locul al optulea.

La polul opus, Olanda a avut cea mai mare scadere a riscului de tara, cotatiile CDS inregistrand un declin de peste 52%. Austria se afla pe locul al doilea, cu o scadere de 36,04%, urmata indeaproape de Danemarca, cu 36%. Romania se afla pe locul al 12-lea, de aceasta data inaintea Bulgariei.

Lasati un comentariu