- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Cash: este rau sa ai prea mult?

Posted By Dinu Boboc On 27 iulie 2010 @ 13:20 In Ghidul investitorului,Hot Stories | No Comments

[1]Cash-ul este ceva ce toata lumea adora sa aiba. Dar exista posibilitatea de a avea prea mult cash? Daca afacerea merge bine, banii obtinuti din imprumuturi pot ajuta o companie sa se dezvolte rapid. Dar, asa cum stie oricine, datoriile pot aduce mari probleme daca afacerile nu merg cum era estimat initial. Insa, daca o datorie poate fi o problema serioasa, inseamna ca o cantitate mare de cash inseamna neaparat ceva bun? La prima vedere, asa pare. Dar, la o analiza mai atenta, vedem ca lucrurile pot sta cu totul altfel, potrivit Investopedia.com.

Teoria

Din pacate (sau nu), nimic nu este simplu. Pentru investitorii care analizeaza fundamentele unei companii, o cantitate mare de cash poate insemna si ceva rau. Si asta depinde de multi factori: cum a fost obtinut acel cash, sectorul de activitate in care activeaza compania si, mai ales, cum planuiesc managerii sa investeasca acei bani.

Potrivit specialistilor, fiecare companie trebuie sa aiba o cantitate de cash care sa-i permita sa-si acopere cheltuielile curente si ratele la credite, plus o mica suma pentru situatii de urgenta. Raportul curent (raportul dintre active si datorii) si raportul rapid (acelasi raport, dar din active se scad bunurile aflate pe inventar) sunt doua instrumente care permit investitorilor sa afle cat de pregatita e compania respectiva sa-si plateasca datoriile pe termen scurt.

Teoria spune ca rezervele de cash suplimentare ar trebui folosite la plata unor dividende catre actionari ori la rascumpararea unor actiuni de la actionarii minoritari. In ultimul caz, actiunile pot fi retransformate in cash pe bursa in cazul in care managerii descopera oportunitati bune de investitii.

Motive bune pentru a avea cash

Sunt destule motive pentru a avea o rezerva de cash mai mare decat scrie la carte. De obicei, o rezerva de cash consistenta si aflata in crestere arata o performanta peste medie a companiei respective. Poate arata insa si ca managementul este depasit de viteza cu care creste rezerva de cash si nu prea stie ce sa faca cu el.

Ganditi-va la Microsoft. Gigantul software a fost atat de eficient multa vreme incat a strans un munte de cash: 40 miliarde de dolari. Si va continua sa creasca, la fel ca si in cazul altor companii de acest gen, care nu au costuri de productie mari.

Companiile care au costuri de operare mari, precum producatorii de otel, trebuie sa investeasca masiv in echipamente si in marfa care trebuie mereu inlocuita. Astfel de companii au o mare dificultate in a avea rezerve de cash substantiale. Investitorii trebuie sa tina cont, de asemenea, de faptul ca firmele care activeaza in industriile ciclice, precum productia, trebuie sa aiba rezerve de cash pentru a face fata perioadelor cu activitate mai scazuta. Boeing sau BMW, de exemplu, cunosc cereri masive in anumite perioade si scaderi ale activitatii in altele.

Motive proaste pentru a avea cash

Totodata, o rezerva mare de cash poate insemna ceva negativ. Daca rezervele mari de bani sunt o componenta nu tocmai necesara, investitorii trebuie sa se intrebe de ce banii nu sunt pusi sa lucreze. Bani multi inseamna poate ca managerii companiei nu mai au oportunitati de investitie sau privesc prea limitat piata si nu stiu ce sa faca cu banii.

A avea prea mult cash poate fi foarte costisitor pentru ca exista un asa-numit „cost de oportunitate” – diferenta dintre dobanda castigata din cash-ul depozitat si pretul platit pentru a obtine acel cash. Daca o firma, de exemplu, poate obtine 20% return on equity (ROE = procentul detinut de venitul net din valoarea totala a activelor) din investitia intr-un proiect nou sau prin extinderea afacerii, atunci pastrarea banilor in banca poate o greseala foarte costisitoare. Daca venitul obtinut din proiect ar fi mai mic decat costul capitalului (rata de recuperare care trebuie utilizata la alocarea resurselor de capital – n.r.), atunci banii ar trebui returnati actionarilor.

Nu va lasati pacaliti de explicatia conform careia rezervele suplimentare de cash ofera managerilor mai multa flexibilitate si viteza in efectuarea de achizitii. Managerii pot risipi cu usurinta cash-ul suplimentar prin achizitii proaste si proiecte ineficiente doar pentru pentru a-si creste puterea si prestigiul. Fiti atenti la elemente din raportul financiar precum „rezerve strategice” sau „fonduri de restructurare”. Acestea pot fi doar scuze pentru a pastra rezerve suplimentare de cash fara o justificare clara.

Mai rau de atat, o companie cu rezerve mari de cash poate deveni neglijenta. Pot aparea obiceiuri proaste, precum cheltuieli uriase si nejustificate. Rezervele foarte mari de cash usureaza o mare parte din presiunea pusa pe manageri de a face performanta.

Pietele de capital aduc cu sine o transparenta si o disciplina mai mare vizavi de modul in care sunt cheltuiti banii obtinuti din vanzarea de actiuni. Rezervele mari de cash permit companiilor sa limiteze transparenta deciziilor investitionale si sa evite controalele aferente.

Concluzie

Investitorii ar trebui sa analizeze pozitiile de cash ale companiilor prin filtrul teoriilor financiare pentru a-si putea da seama daca pozitia respectiva este corecta sau nu. Trebuie luate in calcul viitoarele fluxuri de capital, planurile investitionale si datoriile. Tinand cont de toate aceste variabile, investitorii isi pot da seama daca rezervele de cash detinute sunt corecte sau sunt prea mari. Pentru ca pana si cash-ul poate deveni o mare problema in mainile managerilor incompetenti. Sau rauvoitori.

dinu.boboc@economictimes.ro [2]


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/cash-este-rau-sa-ai-prea-mult/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2010/07/cash.jpg

[2] dinu.boboc@economictimes.ro: mailto:Dinu.boboc@economictimes.ro

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.