Miercuri, 05 martie 2014

Cash sau actiuni in perioada urmatoare? Vezi ce recomanda brokerii de pe piata locala

freedg

Odata cu cresterea ingrijorarilor legate de criza finantelor publice din Europa dar si a problemelor pe care le intampina Statele Unite, investitorii au inceput sa se teama de un nou declin al pietelor, astfel ca pe pietele externe a aparut o intrebare: Este momentul trecerii la cash?

EconomicTimes.ro a stat de vorba cu brokerii locali pentru a afla care este opinia acestora. Cash sau actiuni in perioada urmatoare?

Astfel, toti brokerii contactati de EconomicTimes.ro le recomanda investitorilor sa isi pastreze banii in actiuni si nu cash, avand in vedere ca, spre deosebire de pietele externe, bursa din Romania nu a recuperat inca pierderile din ultimii ani.

“Piata romaneasca a reusit sa recupereze extrem de putin, iar orizontul poate fi promitator. Nu as recomanda iesirea de pe actiuni in momentul acesta”, a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Finwest.

El admite insa ca, in cazul unor corectii majore pe pietele externe, bursa din Romania s-ar corela foarte repede la acestea, chiar daca in ultimul timp, piata locala “nu a avut forta sa revina atunci cand au crescut pietele externe”.

Pe pietele externe, ingrijorarile sunt insa mai mari, astfel, potrivit unui studiu realizat de TNS si citat de Reuters, 87% din persoanele care au investitii de peste 500.000 de dolari spun ca deficitul bugetar al Statelor Unite reprezinta un motiv de ingrijorare.

Mai mult, fondul de investitii Quantum Endowment detinut de George Soros, unul dintre cei mai cunoscuti investitori din lume, a ajuns sa aiba 75% din active in lichiditati.

“Eu nu sunt deloc adeptul lichiditatilor in acest moment. Din punctul meu de vedere acesta este perioada oportunitatilor, iar daca ne uitam la multiplii de tranzactionare, vedem ca sunt cei mai mici din ultimii 10 ani, poate. Nu sunt adeptul unor plasamente sigure precum obligatiuni sau depozite bancare, ci al actiunilor riscante”, a declarat Adi Lupsan, directorul adjunct al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Acesta a precizat insa ca investitorii ar trebui sa aiba un orizont investitional de 6-8 luni.

“Nu ma astept la noi caderi, pentru ca la noi multiplii sunt deja destul de jos. Eu personal in acest moment nu am lichiditati, depozite bancare sau obligatiuni”, a mai spus Lupsan.

Si Marius Trif, directorul general al firmei de brokeraj Carpatica Invest, este de parere ca acum este un moment potrivit pentru achizitii.

“Am mai trait astfel de momente si in trecut. Parerea mea este ca acum este o perioada buna de achizitii. Acum depinde si de ce se intampla afara, dar una peste alta nu recomand retragerea investitorilor spre cash”, a spus Trif.

El este de parere ca un portofoliu “sanatos” ar trebui sa contina actiuni listate la prima categorie, plus “una-doua rasdace”.

Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al Broker Cluj, spune ca acum nu ar fi un moment foarte bun pentru a se lichidiza portofoliile.

Danciu a mai spus ca sectorul utilitatilor, dar si Fondul Proprietatea sunt favorizate in acest moment.

Totodata, Andrei Ciubotaru, senior broker in cadrul Tradeville, le recomanda investitorilor sa urmareasca foarte atent piata in acest moment, in conditiile in care indicii BET si BET-FI au ajuns la valorile minime din ultimele doua luni, niveluri foarte importante pentru evolutia din perioada urmatoare.

Foto: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

4 Comentarii

 1. marius spune:

  nu veti gasi nici un broker care sa recomande unui client sa-si vanda actiunile si sa mearga cu banii la banca… ei vor insa clienti proaspeti / carne de tun care daca se poate sa-si lase banii in admisnitrarea lor ca doar asa ii pot face pe clienti cel mai bine. doar ca numarul fraierilor care sa mai aiba incredere in brokerii e tot mai mic si asta ii dispera pe brokeri.

 2. nume spune:

  cine spunea “nu intreba frizerul daca trebuie sa te tunzi” ?

 3. radu spune:

  bursele astea ar trebui inchise in toata lumea,numai au nimic in comun cu scopul de acum 20 de ani,acum se cumpara pe 5 min si se vinde pe 15 min.

 4. Nar_cis spune:

  Intradevar nu cred ca ar exista vre-un broker care sa le recomande clientilor sa isi vanda actiunile si sa treaca la depozite pentru ca astfel ei nu ar mai avea din ce sa traiasca….

  Foarte interesant insa, este aspectul sesizat in acest articol referitor la fondul de investitii a lui Soros care a ajuns la lichiditati de 75 % si sa ne amintim ca pe la inceputul anului Soros si-a redus participatia pe aur in timp ce alti administratori de fonduri si specialisti spun ca aurul va ajunge la 5000 $ pe uncie…

Lasati un comentariu